Ország-világ

2015.05.05. 12:49

Nem folytatják a tavaszi hegymászószezont a Mount Everesten

A mászók állandó kíséretéhez tartozó serpák ugyanis úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból és az idő rövidsége miatt már nem állítják helyre a csúcsra vezető utat.

A Mount Everest (Csomolungma) alaptáborához közeli falvakban elhelyezkedett utolsó hegymászók is elkezdték összecsomagolni felszerelésüket, és elhagyják a hegyet, miután a mászók állandó kíséretéhez tartozó serpák úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból és az idő rövidsége miatt már nem állítják helyre a csúcsra vezető utat.

A nepáli hegymászási hivatal munkatársaként dolgozó Gyanendra Shrestha kedden elmondta, hogy néhány hegymászó még nem mondott le a világ legmagasabb csúcsának meghódításáról, de a tíz nappal ezelőtti földrengés által kiváltott lavinában megrongálódott mászóútvonalak helyreállítása nélkül ez nem lehetséges.

Többen pedig azért maradtak a körzetben, hogy segítsenek azoknak a serpáknak és családjuknak, akiknek a házát teljesen vagy részben tönkretette a földrengés.

Az április 25-én bekövetkezett katasztrófának a legfrissebb adatok szerint csak Nepálban több mint 7500 halálos áldozata volt, és nagyon súlyosak az anyagi károk is. Az áldozatok között százas nagyságrendű a hegymászók kíséretéhez tartozók száma.

A nepáli kormányzat hivatalosan nem állította le a május végéig tartó mászószezont, és nem vonta vissza a kiadott engedélyeket sem. A serpák azonban - akik a kiépített utak karbantartásában és a hegymászók felszerelésének hordozásában is kulcsszerepet játszanak - bejelentették, hogy biztonsági aggályok és az idő rövidsége miatt ebben a szezonban már nem állítják helyre az utat.

Az idei a második egymást követő hegymászószezon, amelynek idő előtt vége szakad. Tavaly azt követően állították le a mászásokat, hogy egy lavinában 16 serpa meghalt.

A tibeti oldalon - vagyis északon - a kínai hatóságok már nem sokkal a földrengés után véget vetettek az idei hegymászószezonnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában