Ország-világ

2015.05.06. 14:14

Négy férfit akasztanak fel egy nő meglincselése miatt

A férfiak a nőről hamisan azt állították, hogy elégetett egy Korán-példányt márciusban az afgán fővárosban. Kötél általi halál vár rájuk.

Kötél általi halálbüntetésre ítélt egy afgán bíróság szerdán négy férfit egy huszonéves nő meglincselésért, akiről hamisan azt állították, hogy elégetett egy Korán-példányt márciusban az afgán fővárosban.

A perben, amely szombaton kezdődött a kabuli első fokú bíróságon, nyolc további férfit 16 évi börtönbüntetésre ítéltek, 18 ellen pedig ejtették a vádakat.

Az elítéltek között van egy önjelölt vallási személy, aki egy mecset közelében árult amuletteket, s az ítélet szerint ő biztatta fel a tömeget a brutális erőszakcselekményre. Március 19-én a 27 éves, Farhunda nevű nőt Kabul központjában megverték, átgázoltak rajta egy autóval, testét megégették, majd a folyóba dobták.

A következő kedden ezrek vonultak az utcára Kabulban - férfiak és nők minden korosztályból -, igazságszolgáltatást követelve az asszonynak.

Tizenkilenc rendőr sorsáról vasárnap döntenek. Közösségi oldalakra feltett videofelvétel tanúsága szerint a helyszínen lévő rendőrök nem akadályozták meg a férfiak csoportja által elkövetett gyilkosságot.

Az eseménysort Farhunda és utcai amulettárus férfiak vitája indította el, miután a nő le akart beszélni asszonyokat a vásárlásról, mondván, hogy ne pazarolják ilyen, az iszlámnak nem megfelelő dolgokra a pénzüket.

Farhunda egyébként vallástudós volt, tanulmányait éppen befejezte, és tanárnak akart állni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában