Ország-világ

2015.05.28. 13:43

Navracsics: a kulturális szektor a fejlődés forrása lehet

A kulturális szektor a fejlődés valódi forrása lehet Európában - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa csütörtökön Budapesten.

A Kreatív Európa program kétnapos, Duna-régiós konferenciájának megnyitóján az uniós biztos kiemelte: a kulturális szektor nemcsak ösztönzi a kreativitást, hanem munkahelyeket teremt, segíti a gazdasági növekedést, támogatja az innovációt és hozzájárul az életszínvonal növeléséhez. Mivel a kulturális szektor serkenti a kreativitást és az innovációt minden gazdasági szektorban, érdemes nagy hangsúlyt helyezni rá - vélekedett.

Navracsics Tibor a kulturális örökség megőrzéséről szólva kifejtette: a Duna-régióban lehetőség nyílik az új megközelítések alkalmazására ebben a tekintetben, mivel a térség egyedülálló kombinációja a különböző országoknak, ezt ki kellene használni.

A Kreatív Európa uniós programmal kapcsolatban a biztos megjegyezte: ennek révén hatékonyan támogathatják az európai kreativitást és innovációt.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hangsúlyozta: fontos kihasználni a Közép-Európa multikulturális, sokszínű hátterében rejlő lehetőségeket.

Arra is kitért, hogy Budapest a különböző etnikai gyökereinek köszönhetően a kreativitás valódi forrása, a város fontos pozíciót tölt be a térségben. Úgy vélte, állandó feladatot jelent az itteni multikulturális hagyomány fenntartása, ápolása.

A helyettes államtitkár kijelentette: a multikulturalizmus azért érték, mert fontos forrása a kreativitásnak, a kreativitás pedig ösztönzi a gazdasági növekedést. Meg kell válaszolni azt a kérdést, hogy miként lehet kihasználni a multikulturalizmusban, a kulturális sokszínűség által kínált lehetőségeket - mondta.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy az elmúlt években nagy változáson ment át Budapest, többé már nem egy posztkommunista város, hanem a kulturális kincseit előtérbe helyező, élhető, szerethető, vonzó nagyváros. Hozzátette: fontos a magyar főváros kulturális identitása, amelyet minden magyar oszt.
A főpolgármester-helyettes szerint lényeges, hogy más városoktól is tanuljanak, tájékozódjanak a máshol zajló, sikeres programokról, mert így könnyebben elérhető az a cél, hogy a minél magasabb elvárásoknak is megfeleljen Budapest.

Az Európai Unió által életre hívott Kreatív Európa program célja az európai kulturális sokszínűség megőrzése, a kulturális és kreatív ágazatok versenyképességének növelése. A program keretében 2014 és 2020 között kulturális projektek megvalósítására 454,8 millió euró áll rendelkezésre.

A csütörtökön kezdődött kétnapos budapesti konferencia célja a régió szerepének erősítése a Kreatív Európa programban új partnerségek létrejöttének segítésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában