Ország-világ

2015.05.13. 18:11

Magyarországról rendeznek vitát az EP-ben

"Sajnos megint az európai értékek rombolásáról és a nemzeti konzultációról" lesz szó a vitában - mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

Az Európai Parlament (EP) jövő heti strasbourgi plenáris ülésén, kedd este vitát folytat a magyarországi helyzetről - közölte szerdán az EP sajtószolgálata.

Az erről szóló döntés az EP-elnök és a frakcióvezetők tanácskozásán, az úgynevezett elnökök brüsszeli értekezletén született a nap folyamán.

"Sajnos megint az európai értékek rombolásáról és a (bevándorlással kapcsolatos) nemzeti konzultációról" lesz szó a vitában - mondta a hír kapcsán [namelink name="Ujhelyi István"], az MSZP EP-képviselője. Szerinte a konzultációs kérdőív "álságos, igaztalan, és provokációs szándékkal született".

A jövő heti plenáris vitára tűzésnek az az előzménye, hogy múlt csütörtökön az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) vitát folytatott arról, milyen jogi következményekkel járna, ha "valamely uniós tagállam" úgy döntene, hogy újra bevezeti az EU joga által egyértelműen tilalmazott halálbüntetést.

A vita végkövetkeztetése az volt, hogy egy ilyen lépés kiváltaná az európai alapértékek súlyos megsértése miatt a szóban forgó tagállam elleni eljárást az alapszerződés 7. cikke értelmében. Egy ilyen eljárás eredményeként akár az érintett tagállam egyes tagsági jogait - így például szavazati jogát - is fel lehetne függeszteni.

A LIBE-vitában azonban nem csupán a halálbüntetés "napirenden tartásáról" volt szó, hanem a migrációs probléma uniós kezelésére irányuló erőfeszítésekkel kapcsolatos, elutasító jellegű magyar kormányzati álláspontról, annak megnyilvánulásairól is.

Egy európai bizottsági forrás a minap az MTI-nek azt mondta: Brüsszelben a halálbüntetés eshetőségének a lebegtetését nem tekintik komoly fenyegetésnek abban az értelemben, hogy alapvetően belpolitikai motivációkat sejtenek mögötte, a jogi helyzet pedig kristálytiszta. A migrációs ügyben elfoglalt magyar álláspont azonban ennél nagyobb aggodalmat vált ki uniós körökben, mert az idegenellenesség nem példa nélkül álló jelenség az EU-ban, hanem valós, létező populista körök igyekeznek hangot adni ennek az álláspontnak - vélekedett az említett forrás.

A jövő keddi plenáris Magyarország-vitának nem szűkítették le a témakörét, az ülésen "a magyarországi helyzetről" lesz szó. Armin Machmer, Martin Schulz EP-elnök szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy elhangzik majd az uniós tagországokat megtestesítő Tanácsnak, valamint az EU legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézményének, "az uniós jog legfőbb őrének", az Európai Bizottságnak az állásfoglalása is. A vita végén azonban nem lesz határozattervezet, amiről szavaznának a képviselők - tette hozzá Machmer.

Rebecca Harms és Philippe Lamberts, a zöldpárti EP-frakció két társelnöke ez utóbbi elemmel kapcsolatban közölte: a zöldek azt javasolták, hogy fogadjanak el EP-határozatot is, de ezt az EP jobbközép, néppárti frakciója, valamint a szociáldemokrata frakció is elvetette. Harms és Lamberts szerint a néppártiak és szociáldemokraták ezt "koalíciós érdekből" tették, és ezzel "felülírták az emberi jogokat és a demokráciát". A szociáldemokraták mindenesetre - jegyezték meg a zöldpárti társelnökök - nem a határozathozatal teljes elutasításának az álláspontjára helyezkedtek, hanem csupán halasztást tartottak szükségesnek.

"[namelink name="Orbán Viktor"] magyar miniszterelnök egyre inkább eltávolodik a közös európai értékektől. Orbán támogatja a halálbüntetés bevezetését, és olyan referendumot hirdet meg a menekültpolitika terén, amely a rasszizmust és az idegengyűlöletet szítja" - írta közleményében Harms és Lamberts, "túlságosan toleránsnak" minősítve e tekintetben a néppárti és a szociáldemokrata frakciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában