Ország-világ

2015.05.26. 07:48

Leégett egy szanatórium, sokan meghaltak

Harmincnyolc ember meghalt, és hatan megsérültek abban a tűzben, amely Közép-Kínában egy magánszanatóriumban ütött ki.

Harmincnyolc ember meghalt, és hatan megsérültek abban a tűzben, amely Közép-Kínában egy idősek otthonaként működő magánszanatóriumban ütött ki - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség kedden.

A lángok hétfőn az esti órákban csaptak fel a Honan tartománybeli Pingtingsan városhoz tartozó Kanglojüan intézményben, és rövid egy órán át 30 szobát pusztítottak el. Ezeknek összesen 51 idős lakója volt - közölte a regionális munkavédelmi hivatal illetékese.

A 38 áldozat azonosítása folyamatban van, a hat sérültet kórházba szállították, kettejük állapota válságos.

A 130 ágyas intézményben három csoportba voltak elkülönítve az ott lakó idősek, az áldozatok valamennyien a teljes mértékben ápolásra szorulók közé tartoztak, akik ágyhoz voltak kötve, vagy csak kerekesszékkel tudtak helyet változtatni.

Az egyébként jó hírű intézmény 2010 végén épült, kéthektáros terület tartozik hozzá. A Hszinhua hírügynökség által megszólaltatott hozzátartozók egyike elmondta, havonta 2000 jüant (91 ezer forint) fizetett édesapja után.

A legfrissebb jelentések szerint a személyzet 12 tagját, köztük nővéreket, az otthon jogi képviselőjét őrizetbe vették, hármukat még keresik. Ezzel egy időben Pekingben országos biztonsági ellenőrzéseket rendeltek el az idősek ellátására szakosodott intézményekben, óvodákban, gyermekgondozó központokban és kórházakban.

A helyi tűzoltóságokat tették felelőssé azért, hogy ezeken a helyeken megfelelő tűzvédelmi rendszer működjön, az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre álljanak, a személyzet pedig képes legyen egy mentést levezényelni.

A kedden nyilvánosságot kapott tragédia nagy visszhangot váltott ki az országos médiában. Megszólalt az államelnök és a kormányfő is, mindketten a sérültek megfelelő ellátását, a családtagok körültekintő vigasztalását kérték és a történtek alapos kivizsgálására, a felelősök kilétének megállapítására és a hasonló helyzetek elkerülését szolgáló intézkedések meghozatalára szólítottak fel.

A hírügynökségi összeállítás emlékeztetett arra is, hogy a gyors üzemben öregedő népességű Kínában egyre nagyobb gond az idősek ellátása. Míg a 2014 végén a teljes lakosság 15,5 százaléka számított idősnek, addig 2050-re arányuk el fogja érni a 30 százalékot. Az országban idősek otthonából körülbelül 32 ezer szerepel a nyilvántartásban, bennük 220 ezer szakképzett ápoló dolgozik. Az országos igény 10 millió férőhely lenne - állítják a szakemberek.

Korábban írtuk:

Harmincnyolc ember meghalt, és hatan megsérültek abban a tűzben, amely Közép-Kínában egy magánszanatóriumban ütött ki - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség kedden.

A lángok hétfőn az esti órákban csaptak fel eddig ismeretlen okból a Honan tartománybeli Pingtingsan városhoz tartozó Kanglojüan intézményben - közölte a regionális munkavédelmi hivatal illetékese.

A hat sérültet kórházba szállították, kettejük állapota válságos. A helyszínen kedd reggel még folyt a kutatás és a mentés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában