Ország-világ

2015.05.05. 19:38

Komolyan kell venni a Jobbikot ért fenyegetést

A Jobbikot ért fenyegetésről tájékoztatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát zárt ülésén az Információs Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a zárt ülés után azt mondta: a szolgálatok tájékoztatása alapján több okból is komolyan kell venni ezeket a fenyegetéseket.

Egy hete a Napi Gazdaság írt arról, hogy a testület az aktuális nemzetbiztonsági témák között arról is tájékoztatást kérnek, hogy az ukrán szélsőséges Karpatszka Szics nevű kárpátaljai nacionalista fegyveres szervezet likvidálással, kivégzéssel fenyegette meg írásban a Jobbikot és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Szerintük ugyanis a magyar szervezetek Ukrajna területén működő aktivistái aláássák az ukrán állam tekintélyét.

Molnár Zsolt, a keddi ülés után az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: alapvetően az ukrán lakosság nem magyarellenes. A helyzet nagyban függ attól is, hogy a Jobbik politikusai, vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tervez-e ukrajnai látogatást - mondta a bizottság elnöke, de hozzátette: ezeket az ukrán szélsőséges, ultra nacionalista - nagyjából pár száz tagot számláló - szervezeteket nem szabad lebecsülni, rendelkeznek olyan eszközökkel, hogy valóra váltsák fenyegetésüket.

Ezzel az üggyel foglalkozni kell - jegyezte meg Molnár Zsolt, kiemelve: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága - ahogy eddig - úgy a továbbiakban is figyelemmel kísér minden ilyen, az országot, magyar politikust, parlamenti pártot, vagy bárkit ért fenyegetést.

A bizottság elnöke kitért arra is, hogy a keddi zárt ülésen az ukrán konfliktusról is tájékozódtak. Ezzel kapcsolatban azt lehet mondani, hogy "a helyzet változatlan", gyakorlatilag állóháború zajlik a szomszéd országban, s egyelőre kilátástalan a helyzet megoldása.

Emellett az Iszlám Állammal szembeni magyar katonai szerepvállalásról is tárgyalt a testület. Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta: a szolgálatok és a kormányzat is úgy véli a május végén az iraki Erbílbe küldendő katonai missziónak van kockázata, de "az a racionalitás mértékén belül van, amelyet ilyenkor fel lehet vállalni" - fogalmazott a szolgálatok tájékoztatása alapján a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában