Ország-világ

2015.05.03. 08:23

Harcok Donyecknél

Lavrov az EBESZ soros elnökéhez fordult.

Nehézfegyverek robaja hallatszott szombat este a kelet-ukrajnai Donyeck városában, a Moszkva-barát donyecki szakadárok hírügynöksége és az orosz média szerint az ukrán hadsereg ágyúzta a környéket.

A donyecki hírügynökség a szakadárok védelmi minisztériumára hivatkozva közölte, hogy az ukrán hadsereg 152 milliméteres tüzérségi fegyverekkel lövi a szakadár fegyveresek állásait Donyeck Kijevszkij negyedében és a hozzá közeli Szpartak településen, de lakott területeken is becsapódnak lövedékek. Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a nagy erejű robbanásokban megremegnek az épületek falai és az ablakok.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség ugyancsak a tárcára hivatkozva azt írta, hogy az ukrán tüzérség a donyecki repülőteret lőtte, amely mindkét, említett helyszín közvetlen közelében fekszik. Ivana Prihogyko helyi kerületi vezető azt mondta, hogy elkeseredett harcok folynak a repülőtértől nyugatra és keletre fekvő Piszki és Szpartak településeken, a hadsereg nehéztüzérséggel lövi a környéket.

Vasárnapra virradóra Eduard Baszurin, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) védelmi minisztere azt közölte, hogy tárcájának képviselői a válság rendezésének koordinálására létrehozott központ közvetítésével megállapodtak az ukrán hadsereggel, hogy vasárnap nulla órától véget vetnek a harcoknak Donyeck térségében. Baszurin szerint egy órával később azonban az ukrán hadsereg folytatta a szakadárok állásainak lövetését, majd a támadások intenzitása alábbhagyott.

Az ukrán hírügynökségek ezzel egy időben idézték az úgynevezett "terrorellenes hadművelet" törzskarának jelentését, amely szerint a szakadárok a szombati nap folyamán 35-ször sértették meg a tűzszünetet, és 14 alkalommal vetettek be aknavetőket az ukrán katonák ellen, továbbá 11-szer fordult elő, hogy kézifegyverekből nyitottak tüzet rájuk az elválasztó vonal mentén.

A donyecki helyzet miatt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombat este felhívta telefonon Ivica Dacicot, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét betöltő szerb külügyminisztert. Az orosz külügyminisztérium Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint Lavrov nyomatékosan kérte Dacicot, minden tőle telhetőt tegyen meg azért, hogy az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziója követelje Kijevtől: haladéktalanul vessen véget a minszki tűzszüneti megállapodások durva megsértésének.

A válság sújtotta délkelet-ukrajnai térségben hivatalosan február 15-től tűzszünet van érvényben, de szórványos harcokról napi gyakorisággal ad hírt hol a kijevi, hol pedig a donyecki vagy az orosz média, legtöbbször szögesen ellentétes információkat közölve arról, hogy melyik fél sértette meg a fegyvernyugvást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában