Ország-világ

2015.05.29. 10:28

Burgenland - A határon túl, de a családhoz közel

Az ingázó magyarok szerint vannak helyek, ahol széthajtják az embert.

Gosztonyi Miklós

Brennbergbányán él, de a somfalvi, a schattendorfi benzinkútnál dolgozik Tóth András, aki német nemzetiségi családba született, így jól beszél németül. Szerinte nyelvtudás hiányában ausztriai munkát keresni nem bátorság, hanem botorság.

– Kereskedelmi szakközépiskolát végeztem Sopronban, majd a GYSEV vasúttársaság osztrák szakaszán kezdtem kalauzként dolgozni – mondta el Tóth András. – Aztán 2006-ban olvastam egy ausztriai álláshirdetést és a Fertő tó keleti oldalához közeli településen, Gálosban (Gols) sikerült is elhelyezkednem. Akkor még két évet kellett lehúzni egy helyen ahhoz, hogy megkapjuk az állandó munkavállalási engedélyt, ma már nincs ilyen kitétel – folytatta a fiatalember.

A nyelvtudás előnyt jelentett számára az ausztriai munkavállalásnál. Számára meglepő, hogy napjainkban olyanok is az osztrákoknál szeretnének munkát vállalni, akik szinte egyáltalán nem tudnak németül beszélni. Tapasztalatai szerint főképpen hazánk középső és keleti vidékéről érkeznek ilyen emberek. „Ezt nem nevezném bátorságnak, inkább botorságnak, hiszen a német nyelvben való jártasság nélkül bármit aláírathatnak az emberrel. Utána meg csodálkozik a munkavállaló, ha kihasználják. Pedig valóban vonzó az osztrák munkavállalás, kapunk tizenharmadik havi fizetést, karácsonykor meg tizennegyedik havit" – sorolta.

Tóth András - Fotó: Nyikos Péter

Tóth András - Fotó: Nyikos Péter

– Ahogy telnek az évek az ember életében, egyre inkább mérlegeli, megfelelő-e a munkája, az abból adódó helyzete. Számomra elsődleges szempont lett, hogy minél közelebb kerüljek az otthonomhoz, a családhoz. Egy Bécsbe ingázással járó lehetőséget már kétszer is meggondolnék. Így aztán, amikor lehetőségem adódott, a határhoz közeli településen, Somfalván kezdtem el dolgozni több mint négy éve – mondta el Tóth András. A jó kereseti lehetőség mellett szerinte azt is tudni kell az ausztriai munkáról, hogy vannak olyan munkaadók Burgenlandban is, akik lenézik a magyarokat. „Ez azért vicces, mert ha egyik napról a másikra letennék a munkát a magyarok, Burgenland megnézhetné magát: senki nem vinné el a szemetet, senki nem szedné le a szőlőt, és sorolhatnám" – hangsúlyozta a férfi. Neki szerencséje volt, munkaadóját rendes embernek tartja, ám sokszor hall olyat más ingázóktól, hogy „szinte szétszedik az embereket, annyira meghajtják őket". S a somfalvi határzár sem tesz jót munkahelyének. A benzinkút forgalma lecsökkent, s félő, hogy idővel felvetődhet a kérdés: meddig lesz szükség a magyar ingázóra ilyen körülmények között? Ennek ellenére bízik a jobb jövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában