Ország-világ

2015.05.15. 12:01

Az elmúlt tíz év legrövidebb adócsomagja a benyújtott javaslat

Mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában pénteken.

Az elmúlt tíz év legrövidebb adócsomagjának nevezte a parlamentnek csütörtökön benyújtott adótörvény-javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában pénteken.

Tállai András kiemelte: az elmúlt tíz évben nem volt ilyen rövid az adó törvénycsomag. Ez a nyugodt, kiszámíthatóságot, biztonságot, és hitelességet nyújtó kormányzás bizonyítéka - fogalmazott.

Ennek az oka szavai szerint, hogy az adórendszerben nem kell bonyolult változtatásokat elfogadni, nem kell uniós szabályokat vagy irányelveket átvezetni. Csak arról szól, hogy mi szükséges a költségvetéshez és milyen kormányzati prioritások vannak: a személyi jövedelemadó (szja) csökkentés, áfacsökkentés - mondta.

Az új elemek közül kiemelte a növekedési adóhitelt, amely a társasági adóban megjelenő halasztott adófizetési forma. Ismertetése szerint, ha egy vállalkozás ötszörösére tudja emelni az adózás előtti eredményét, akkor a törvénytervezet kimondja: nem kell megfizetni az adót két évig, hitellé válik az adó, a vállalkozásnál marad, a bővítést szolgálja, hangsúlyozta az államtitkár.

A közművezetékek adójánál is könnyítés van, ha egy szolgáltató új vezetéket épít, akkor 5 évig nem kell adót fizetnie, csak a hatodik évtől. Ez olcsóbbá teszi a beruházásokat, olcsóbbá teszi a finanszírozást - mondta, hozzátéve, hogy ez új beruházásokat is ösztönözhet.

Tállai András elmondta, hogy a korábban elfogadott bankadó - amit az Európai Unióban több mint 10 ország követett - csökken a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitásának növelése érdekében. A kormány azt várja a bankoktól, hogy a megtakarított forrásokból hitelt nyújtsanak.

Kiemelte: a legnagyobb változás az szja-törvényben van, az adó 1 százalékkal, 15 százalékra csökken. Emellett a kormány prioritása volt a kétgyermekes családok 4 éven át tartó adókedvezmény-növelése: a kedvezmény 2016-ban gyermekenként a jelenlegi 10 ezerről 12 500 forintra emelkedik, a következő három évben ugyanilyen mértékben nő, és 2019-re két gyermek után már eléri a havi 40 ezer forintot.

A reklámadó kikerült a törvénycsomagból, mert az EU több ponton vitatja még az új tervezetet is, az egyeztetések zajlanak. Ez külön törvényjavaslat lesz majd, amit akkor fognak benyújtani, ha nem lesz utólag vitára okot adó része - jelezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában