Ország-világ

2015.05.04. 19:59

Átjött egy medve Szlovákiából - videó

A medve vasárnap cammogott át az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál Szlovákiából Magyarországra. Az állat az utolsó hírek szerint még mindig Rudabánya közelében van.

munkatársunktól

2015 május 03-án egy Lengyelországban GPS jeladóval ellátott barna medve jött át az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánal. A nyomkövetős állat jelenleg is a térségben tartózkodik Rudabánya közelében - tette közzé honlapján az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása.

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk?


Ha medvével találkozunk, hátrálunk ki lassan azon az úton ahol jöttünk, és kerüljük ki minél nagyobb körben. Mindezt csendben kell tennünk, lehetőleg úgy hogy a medve ne lássa.

Ha a medve nem vette észre a közelében lévő embert, nem szabad kiabálni, zajt csapni, mert azt támadásnak veheti. A medvét sosem szabad megközelíteni, még akkor sem, ha békésnek tűnik. Tilos hátat fordítani neki, és elfutni, a medvék akár 40 kilométer/órával is képesek rohanni.

Ha a medve mégis észrevett bennünket, emeljük a kezünket lassan a fejünk fel, halkan beszéljünk, énekeljünk, fütyülgessünk, hogy emberként azonosítson bennünket.

Merre jár most Iwo?


A beérkező adatok alapján az ANP Igazgatóság további tájékoztatást ad a medve mozgásáról ezen az oldalon valamint a Facebookon.

" data-width="500">
">

Ismét barna medve lépte át az országhatárt az Aggteleki Nemzeti Park területénél!2015 május 03-án egy Lengyelorszá...

Posted by Aggteleki Nemzeti Park on ">2015. május 4.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában