Ország-világ

2015.05.05. 11:47

A műtétje sikerült, bevétele nincs

A rokkantsági nyugdíjjal kapcsolatos eljárás Ausztriában kérelemre indul, nem automatikus.

kisalfold.hu

Olvasói kérdés

Több mint húsz év ausztriai biztosítási idővel rendelkezem. Tavaly betegállomány után teljesen megszűnt Ausztriában a biztosítási jogviszonyom, mert nem tudtam dolgozni, műtétre vártam. A műtétet még megcsinálták kint, rehabilitációt is kaptam, de bevételem nincs. Az osztrák biztosító szerint Magyarországon, a magyar biztosító szerint Ausztriában hozzák meg a rokkantosítási határozatot állapotomról. Mit csináljak?


A rokkantsági nyugdíjjal kapcsolatos eljárás Ausztriában kérelemre indul, nem automatikus. Általánosságban az jogosult rá, aki rendelkezik megfelelő előzetes biztosítotti időszakokkal és tartósan munkaképtelen. Az előírt szolgálati idő ilyenkor a születési dátumtól függhet. Vizsgálja a hatóság a jogosultság elbírálása során, hogy a végzettségének megfelelő vagy ahhoz hasonló munkakört, olyan állást, amiben legutóbb dolgozott, el tud-e még látni, be tud-e még tölteni a munkavállaló és volt-e rehabilitációja, az milyen eredményt hozott. Ha már benyújtotta kérelmét olvasónk, akkor érdemes először az eljáró hatóságnál érdeklődnie. Ha még nincs benyújtott kérelme, akkor emiatt az osztrák nyugdíjfolyosító igazgatósághoz érdemes fordulnia. A Pensionsversicherungsanstalt (PVA) elérhetőségeit korábbi számunkban ismertettük. (A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában