Ország-világ

2015.04.14. 16:18

Ritka Omura-bálna sodródott partra Ausztráliában

A fiatal nőstény bálna azután sodródott Exmouth város partjaira, hogy az Olwyn trópusi ciklon végigsöpört a területen márciusban.

Különösen ritkán látott fajt, egy Omura-bálnát vizsgáltak meg ausztrál kutatók, miután partra vetődött egy egyed Ausztrália nyugati partjainál.

A fiatal nőstény bálna azután sodródott Exmouth város partjaira, hogy az Olwyn trópusi ciklon végigsöpört a területen márciusban.

A kutatók számára azért is nagy jelentőségű az esemény, mert ez az első alkalom, hogy ilyen bálnát észlelnek Nyugat-Ausztráliában, sőt az egész kontinensen ez a második eset.

Albert Jacob, Nyugat-Ausztrália környezetvédelmi minisztere szerint a felfedezés segítségével több információt szerezhetnek a bálnáról a szakértők.


Az Omura-bálna (Balaenoptera omurai), melyet csak 2003-ban jegyeztek be hivatalosan, úgy tűnik, csak a trópusi és szubtrópusi területeken fordul elő. A most partra került egyed révén új információkat szerezhet a tudomány az állat életterére vonatkozóan, hiszen nem ismert sem a faj egyedeinek száma, sem ökológiája, sem szaporodási szokásai.

Az Omura-bálnát áramvonalas, sima teste és csontvázuk számos egyedi jellegzetessége különbözteti meg más bálnáktól: 53 hátcsigolyával és mellúszóikon négy-négy ujjal rendelkeznek.

Külső megjelenésük viszont félreértésekhez vezethet, gyakran tévesztik össze őket a kisebb barázdásbálnával vagy a trópusi bálnával. A kifejlett Omura-bálna 11,5 méterre is megnőhet, a nőstények kissé nagyobbak a hímeknél.

A Nyugat-Ausztrália partjainál felfedezett 5,6 méteres tetemet a szakértők eltemetik, csontvázát néhány év múlva feltárják további kutatások céljából, majd múzeumban állítják ki.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában