Ország-világ

2015.03.25. 16:18

Orbánnak le kell mondania a Quaestor-ügy miatt az MSZP szerint

Az MSZP szerint a miniszterelnök elárulta és cserbenhagyta a magyar embereket, ezért távoznia kell tisztségéből.

MSZP: Orbánnak le kell mondania

Az MSZP  véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök elárulta és  cserbenhagyta a magyar embereket, ezért távoznia kell tisztségéből.

Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy szerinte a kormányfő Sopronban beismerő vallomást tett, amikor azt mondta, hogy ő utasította a többi között a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM) is, hogy a brókercégekben levő kormányzati pénzeket vegyék ki, mert úgy tudja, a Buda-Cash brókerház csődje után újabb csődök fognak következni.

Értékelése szerint a miniszterelnök gyakorlatilag azt mondta, tudott arról, hogy emberek tízezrei fognak csődbe menni, és ahelyett, hogy megvédte volna őket, egy szót sem szólt.

Lukács Zoltán szerint Orbán Viktor méltatlanná vált arra, amire az emberek megválasztották, méltatlan a miniszterelnöki posztra. Hozzátette: Orbán Viktor cserben hagyta a magyar embereket, nemcsak közjogi, hanem morális értelemben is felelős. Az MSZP-s képviselő szerint ugyanis a kormányfő felelős azoknak az embereknek a haláláért, akik a Quaestor csődje után önkezükkel vetettek véget életüknek.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, a miniszterelnöknek ma egyetlen dolga lenne: "feláll, bocsánatot kér és elhúz a hatalomból", visszavonul a közélettől.

A szocialista politikus szerint az is kiderült, hogy a KKM hazudott az ügyben, így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újra bebizonyította, hogy alkalmatlan posztjára, ezért neki is távoznia kell. Emlékeztetett arra, hogy a KKM néhány órával ezelőtt még azt mondta, saját elemzői tanácsolták a pénz kivételét a Quaestorból.

Lukács Zoltán kitért arra, hogy továbbra is érvényben van 24 órás ultimátumuk, de az már nem a KKM-nek, hanem Orbán Viktornak szól, akitől várják, hogy hozza nyilvánosságra azokat az elemzéseket, amelyek a brókercégek összedőléséről szóltak.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke azt kifogásolta, hogy miközben a Quaestor március 9-én csődöt jelentett, az üzletmenet zavartalan, nincs nyoma annak, hogy a pénzügyi felügyelet lépett volna. Azt tudakolta, mit csinál a felügyelet, hogy megmentse az emberek pénzét. Kaptak-e kormánytagok jutalékot a Quaestortól azért cserébe, hogy ez a cég kezelhesse a közpénzt? - kérdezte.

Azt is szóvá tette, hogy a kormány az elégtelen osztályzatot is ünnepli, holott a Standard and Poor's - pénteki döntésével - változatlanul a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot.

Liberálisok: Orbánhoz is szólnak már a kérdések

Már a  miniszterelnöktől is választ várnak a Liberálisok a Quaestor-üggyel  kapcsolatban, miután Orbán Viktor elmondta: ő rendelte el, hogy a  tárcák kivegyék a pénzüket a brókercégektől.  

A Magyar Liberális Párt szerdán közleményt juttatott el az  MTI-hez, amelyben közölték: Fodor Gábor pártelnök írásbeli kérdéssel  fordul a miniszterelnökhöz. Ebben arra vár választ: Orbán Viktor  milyen módon és formában, és pontosan kikhez címezve fogalmazta meg  kérését.   

A liberálisok országgyűlési képviselője arra is kéri a választ:  mindez pontosan mikor történt? Az is érdekli Fodor Gábort, hogy  kitől és mikor kapta azt az értékelést Orbán Viktor, hogy a  brókerpiacon dominóhatás érvényesülhet, és az is: Orbán Viktor  rendelte-e el azt is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a  Quaestorhoz tegye-e a pénzt.   

Közleményük szerint egyértelmű, hogy a miniszterelnök végig  tudott arról: állami pénzek vannak a Quaestronál, vagyis hogy a KKM  "tőzsdézik az állami vagyonnal", hiszen csak ennek tudatában  rendelhette el a pénz kivételét.

LMP: A bennfentes kereskedés is felmerül

Az LMP  szerint felmerül a bennfentes kereskedés gyanúja az ügyben, hogy  minisztériumok a Quaestor bedőlése előtt kivették pénzüket.  

Heltai László, a párt gazdaságpolitikai szakszóvivője  szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a tárcák kapcsolataikon  keresztül szereztek információkat, akkor felmerül a bűncselekmény  gyanúja. Arra kérte a nyomozóhatóságokat, hogy a nyomozás erre is  terjedjen ki. A politikus feltételezése szerint Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter, valamint Tarsoly Csaba, a Quaestor  elnök-vezérigazgatójának kapcsolata eredményezte, hogy információk  szivárogtak át az államigazgatásba.   

Szavai szerint növeli a homályt, hogy a Külgazdasági és  Külügyminisztérium (KKM) azt állítja, hogy a piaci folyamatokat  figyelve jutottak arra, hogy kiveszik pénzüket a brókercégtől, míg  Orbán Viktor miniszterelnök kormánydöntést említett.  

A KKM 20 milliárd forintot vett ki, s ezzel a bedőlésben is  szerepe lehetett - vélekedett Heltai László, aki azt is  furcsállotta, hogy a kormány szerint a Fidesznek voltak információik  a cég rossz anyagi helyzetéről, míg a közvéleménynek azt mondták,  hogy minden rendben van.  

A szakszóvivő arra vár választ, hogy mely minisztériumok milyen  tranzakciókat hajtottak végre és mit kerestek kormányzati pénzek egy  brókercégnél a Magyar Államkincstár helyett.

Nem igaz, hogy 20 milliárdot vett ki a KKM a Quaestortól

Nem igaz  Heltai Lászlónak, az LMP szakszóvivőjének az az állítása, amely  szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 20 milliárd  forintot vett ki a Quaestortól - közölte szerda délután a szaktárca  az MTI-vel.  

A minisztérium arra reagált, hogy Heltai László szerdai  sajtótájékoztatóján közölte: az LMP szerint felmerül a bennfentes  kereskedés gyanúja annak kapcsán, hogy minisztériumok a Quaestor  bedőlése előtt kivették pénzüket. A KKM 20 milliárd forintot vett  ki, s ezzel a bedőlésben is szerepe lehetett - vélekedett Heltai  László, aki azt is furcsállotta, hogy a kormány szerint a Fidesznek  voltak információik a cég rossz anyagi helyzetéről, míg a  közvéleménynek azt mondták, hogy minden rendben van.  

A szaktárca megismételte korábbi közlését, miszerint a Magyar  Nemzeti Kereskedőháznak (MNKH) egy értékpapírszámlája volt, a  szerződés szerint csak állampapír lehetett, az MNKH tehát a  legbiztonságosabb formában tartotta az adófizetők pénzét, nem  kezdeményezett kockázatos ügyleteket. Közölték azt is: 2015  márciusában az összeg 3,8 milliárd forint volt.  

A KKM közleményében azt is hangsúlyozza, hogy az Eximbank és a  Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) a Quaestor-csoportnál nem  vezet és nem is vezetett számlát, nem tartott pénzt, letétet vagy az  állami vagyon bármely részét.  

Az Eximbank és a MEHIB semmilyen pénzpiaci kapcsolatban sem áll  és nem is állt, pénzpiaci ügyleteket nem kötött a  Quaestor-csoporttal - írták.  

A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről a Quaestornál az  Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai  nyilvántartását segítő számla, úgynevezett értékpapírszámla volt.  Ezen értékpapírok alapján gyakorolja a KKM a tulajdonosi jogokat az  Eximban felett.  Ezek forgalomképtelen részvények, amelyek előállítása jogszabály  alapján történt.  

A technikai nyilvántartást segítő számlát azért a Quaestor  kezelte, mert a piaci szereplők közül a számla kezelését egyedül a  Quaestor vállalta díjmentesen.  

A Buda-Cash bedőlése után ezt a számlát a KKM megszüntette.   

A KKM-nek tehát forgalomképtelen részvények technikai  nyilvántartását vezető számlája volt a Quaestornál - hangsúlyozza a  közlemény.

Együtt: vizsgálják ki, hogy a miniszterelnök és a kormány hogyan bánt az emberek pénzével!

Az Együtt  azt javasolja, hogy parlamenti vizsgálóbizottság derítse ki, Orbán  Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai hogyan bántak az emberek  pénzével - közölte szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján az  ellenzéki párt alelnöke.  

Pápa Levente arra reagált, hogy egy Sopronban tartott  sajtótájékoztatón a miniszterelnök közölte, ő rendelte el, hogy a  minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket.   

Pápa Levente ezt úgy értelmezte, hogy a Quaestor-botrány szálai  egyenesen a miniszterelnökig érnek. Hozzátette: Orbán Viktor  személyesen lesz felelős azért, hogy a kormány hogyan bánik az  emberek pénzével.  

Megjegyezte, a kormányfő kijelentése alapján felmerül annak  gyanúja, hogy a minisztériumok nem az államkincstárban, hanem  brókercégeknél tartják az emberek pénzét. Feltette a kérdést, más  brókercégeknél is voltak-e ilyen számlák a Quaestoron kívül.  Egyúttal kérte, hogy a kormány mutassa be, nemcsak a Quaestortól,  hanem más brókercégektől is elhozták az ott tartott pénzeket.  

Azt is kijelentette, miután "erősen felmerül a gyanú bennfentes  információval való visszaélésben", ismeretlen tettes ellen  feljelentést tesznek.  

A politikus arra is kitért, hogy a hatályos jogszabályok alapján  Polt Péternek március 9-én joga lett volna elrendelni a Quaestor zár  alá vételét. A politikus ezért felszólította a legfőbb ügyészt, hogy  azonnal távozzon hivatalából.

Ellenzéki egyeztetést kezdeményez az MSZP

Az MSZP  csütörtökre egyeztetésre hívja az ellenzéki pártokat a  Quaestor-ügyben - közölte szerda este az MTI-vel Tóbiás József, a  párt elnök-frakcióvezetője, kiemelve: a legitimitását vesztett  Orbán-kormány körül kialakult helyzetben az ellenzék erőinek közös  és összehangolt fellépésére van szükség.  

Közleményében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán  Sopronban beismerte, napokkal a Quaestor csődje előtt ő utasította  minisztereit, hogy a brókercégekben levő kormányzati pénzeket vegyék  ki, viszont semmit nem tett azért, hogy az emberek megtakarításait  mentse. Kiemelte: Orbán Viktor tudta, hogy emberek tízezrei mennek  csődbe, de ahelyett, hogy megvédte volna őket, a saját pénzét és  embereit menekítette.  

Tóbiás József szerint a kormányfő "elárulta és cserbenhagyta az  embereket".   

A kormányfő személyesen felelős azoknak a pénzéért, akik a  becsődölt brókercégeknél tartották megtakarításaikat - tette hozzá.  

Az MSZP elnök-frakcióvezetője ezért azt kezdeményezte, hogy az  ellenzéki pártok képviselői csütörtökön a Képviselői Irodaházban  tárgyaljanak a kialakult helyzetről.  

Orbán Viktor egy Sopronban tartott szerdai sajtótájékoztatón  közölte, ő rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a  brókercégeknél tartott pénzüket.

A kormány ülésén hozott  rendelkezés úgy szólt, hogy minden minisztériumnak át kell néznie,  van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, "állomásoztat-e" náluk  közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan, mert ilyen,  "dominóhatással fenyegetett" időszakban "egyetlen forintnyi közpénzt  sem szabad tartani" brókercégeknél - mondta a miniszterelnök.  

A Külgazdasági Külügyminisztérium azt közölte, hogy a  minisztérium és háttérintézményei nem rendelkeztek semmilyen  törvénytelen információval a Quaestor pénzügyi helyzetével  kapcsolatban.   

A tárca közleményében kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti  Kereskedőház (MNKH) vezetősége március 5-én döntött arról, hogy  kiveszi a tőkéjét a Quaestortól.   

E döntésnek köszönhetően a közpénz nem került veszélybe, nem  veszett el - írták.  

Ellenzéki pártok szerdán Orbán Viktor miniszterelnök lemondását  követelték, illetve azt közölték, hogy bennfentes kereskedelem  gyanúja miatt feljelentést tesznek.

Fidesz: a baloldal árulta el az embereket

A Fidesz  "nem dől be" a szocialisták provokációjának, hiszen a baloldal volt  az, aki a szocialista brókerbotrányban elárulta és cserbenhagyta a  magyar embereket.  

A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez is eljuttatott  közleményben reagált a baloldali pártok szerdai megnyilvánulásaira.  Az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, a PM és a Liberálisok egyaránt a  kormány és a miniszterelnök bírálatát fogalmaztak meg a  Quaestor-üggyel kapcsolatban.   

A Fidesz erre úgy felelt: "ők engedték, hogy zavartalanul  működjön az évtizedes pénzügyi korrupció, a csaló brókerek  eltüntessék mások pénzét és ezt meg is ússzák".   

Hozzátették: a baloldal emberei parlamenti vizsgálóbizottság  előtt vallhatnak arról, miért hoztak olyan törvényeket, ami  segítette, hogy zavartalanul működjön a pénzügyi korrupció. Miért  nem ellenőrizték ezeket a cégeket? Mit kerestek ezek a brókerek a  szocialista kormányok környékén, és mit keres az MSZP, Gyurcsány és  Bajnai a brókerek céghálózatában? - sorolta kérdéseit a Fidesz.     

A párt hozzátette: a szocialisták azt a miniszterelnököt  próbálják most bemocskolni, akinek kormánya elszámoltatja a  felelősöket, személyes vagyonukat is bevonja a kártalanításba és  rendet tesz a brókerpiacon. Emlékeztetnek: az Országgyűlés már a  jövő héten elfogadhatja a Fidesz vagyonzárolásról szóló  törvényjavaslatát, amely szerint a zárolást már a folyamatban lévő  ügyekre is alkalmazni lehet, és a brókerbotrányban érintett  vállalatok cégcsoportjai, valamint a vállalatok vezetői,  felügyelőbizottsági tagjai, könyvvizsgálói személyes vagyonukkal is  felelni fognak az okozott károkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában