Ország-világ

2015.03.25. 12:11

Megtiltották az IS betűjelet az osztrák rendszámtáblákon

Az IS betűjel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet angol nyelvű rövidítése, ezért tiltották meg a rövidítést.

Az osztrák közlekedése minisztérium megtiltotta az IS betűjel - az Iszlám Állam nevű terrorszervezet angol nyelvű rövidítése - használatát az egyedi rendszámtáblákon.

Helyhatósági illetékesekkel konzultálva, akik különösen szorgalmazták a betiltást, a "minisztérium javaslatot tett arra, hogy ne adjanak ki ilyen rendszámtáblákat a betűjel jelentése miatt" - közölte Andrea Heigl, a tárca szóvivője.

Az osztrák hatóságok rendszeresen szembetalálják magukat olyan rendszámtáblaigénnyel, amely a náci múltat idézi, ezeket mindig elutasítják, de ez az első alkalom, hogy a minisztérium egy olyan követelésnek ad helyet, amely dzsihadista jellegű rendszámtáblára utal" - tette hozzá a szóvivő.

Ausztria meg fogja szigorítani az egyedi rendszámtáblákra vonatkozó szabályozást, mivel számos eset fordult elő, amikor a betűjelek rejtett - leginkább neonáci - üzenettel bírtak.

A jelenlegi szabályozás általában tilt olyan betűket, amelyek nevetséges, meghökkentő üzenetet hordoznak, és elutasítja a náci pártra utaló NSDAP vagy az Adolf Hitler kezdőbetűit tartalmazó AH vagy az SS betűjelű táblákra vonatkozó kéréseket. Tiltják továbbá a náci köszöntésre utaló 88-as szám és az Adolf Hitlert idéző 14-es szám használatát is.

A jövőbeni tiltólistát kiegészítik mintegy 30-40 jel- vagy betűkombinációval, amelyek között dzsihadista kódokra utalók is lesznek, és a listát folyamatosan bővíteni fogják - közölte a szóvivő.

Az egyedi rendszámtáblák nagyon népszerűek Ausztriában, mintegy 550 ezret adtak ki belőlük 1989 óta. Áruk 228 euró, ami az osztrák államnak 85 millió eurónyi bevételt eredményez évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában