Ország-világ

2015.03.31. 16:44

Megérkezett Németországba a Niklas orkán - fotók

A viharos erejű szél gyalogosokat lökött fel Münchenben. Az orkánnak estig három halálos áldozata volt.

Németországban halálos áldozatokat szedett a Niklas orkán


Kedd estig három halálos áldozata volt Németországban a Niklas orkánnak, a helyenként óránkénti 160-190 kilométeres sebességgel lecsapó vihar az ország számos térségében közlekedési fennakadásokat okozott.

Az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományban meghalt egy férfi, mert rádőlt egy betonfal, amely az erős széltől megrongálódott.

A nyugati Rajna-vidék–Pfalz tartományban autóra zuhant egy kidőlt fa, a kocsi mindkét utasa életét vesztette.

1

Egy személyszállító vonat összeroncsolt mozdonya Pegnitz közelében március 31-én, miután a szerelvény belerohant egy fába, amelyet a Niklas orkán döntött ki.
Fotó: MTI/EPA/Nordbayerischer Kurier/Klaus Altmann-Dangelat

A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget. Az Északi-tenger felől érkezett front a Baltikum felé vonul, éjszaka hagyja el Németország területét. A Német Időjárástani Intézet (DWD) az ország nagyjából kétharmadára a második legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki. Az ország legmagasabb pontján, az Alpokban lévő Zugspitzén óránkénti 192 kilométeres sebességű széllökést is mértek. Estig csak az ország északnyugati részén lehetett csökkenteni a riasztás fokozatát.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb vihara több térségben közlekedési fennakadásokat okozott. A frankfurti repülőtéren 150 járatot kellett törölni. A legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában leállították a vasúti közlekedést, a pályaudvarokon több ezren vesztegelnek. Alsó-Szászországban nem közlekednek a vonatok a regionális járatokon, Bajorországban a távolsági vasúti közlekedés bénult meg az orkán miatt. A tartomány fővárosában, Münchenben kiürítették a főpályaudvart, mert az épület tetőszerkezetéből a szél miatt kimozdultak és lezuhantak üvegből készült elemek.

2

Viharban felborult pótkocsi a németországi Berkheimban március 31-én, miután a Niklas orkán tombolt a térségben.
Fotó: MTI/EPA/Ralf Zwiebler

Országszerte számos épület tetejéből tépett ki darabokat a szél, és sok autót megrongáltak az orkán által leszaggatott faágak és födémdarabok. A vihar Lipcse térségében egy teherautót is felborított. A tűzoltók csaknem valamennyi településen dolgoznak a viharban kicsavarodott fák és leszakított tetőelemek eltakarításán. Egyedül Berlinben 14 és 17 óra között 320 riasztást kaptak.

A ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett.

Korábban írtuk:

Óránkénti 160 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel megérkezett kedden Németországba a Niklas orkán, a vihar az ország számos térségében közlekedési fennakadásokat okozott. Az orkánnak délutánig egy halálos áldozata volt.

Az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományban meghalt egy férfi, mert rádőlt egy betonfal, amely az erős széltől megrongálódott.

Egy nő a viharos erejű szél által kicsavart esernyőjével Frankfurtban március 31-én. Fotó: MTI/EPA/Boris Rössler

Egy nő a viharos erejű szél által kicsavart esernyőjével Frankfurtban március 31-én.
Fotó: MTI/EPA/Boris Rössler

A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget. Az Északi-tenger felől érkezett, a Baltikum felé tartó front az ország teljes területén átvonul. A Német Időjárástani Intézet (DWD) az ország nagyjából kétharmadára a második legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki.

A ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett. Az utóbbi évek egyik legnagyobb vihara több tartományban közlekedési fennakadásokat okozott. A legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában leállították a vasúti közlekedést, a pályaudvarokon több ezren vesztegelnek.

Bajorországban a távolsági járatokon szünetel a közlekedés a vihar okozta károk miatt. A tartomány fővárosában, Münchenben pedig kiürítették a főpályaudvart, mert az épület tetőszerkezetéből a szél miatt kimozdultak és lezuhantak üvegből készült elemek.

Turisták esernyővel védekeznek a viharos erejű szél ellen a kölni dómnál március 31-én. Fotó: MTI/EPA/Oliver Berg

Turisták esernyővel védekeznek a viharos erejű szél ellen a kölni dómnál március 31-én.
Fotó: MTI/EPA/Oliver Berg

Országszerte számos épület tetejéből tépett ki darabokat a szél, és több autót megrongáltak az orkán által leszaggatott faágak és födémdarabok. Berlinben az egykori keletnémet állambiztonsági szolgálat, a Stasi áldozatainak emlékhelyéül szolgáló épület tetőszerkezetéből is leszakadt egy elem, az intézményt ezért be kellett zárni. Személyi sérülés nem történt.

A DWD előrejelzése szerint az alacsonyan fekvő régiókban óránkénti 120 kilométeres sebességű szél lehet, az Alpokban pedig akár 160 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is. Az ország legmagasabb pontjára, az Alpokban lévő Zugspitzére 164 kilométeres sebességgel érkezett meg Niklas.

A Niklas orkán Ausztriát sem kímélte

Végigvonult a Niklas orkán Ausztrián kedd délután, a széllökések elérték az óránkénti 120 kilométeres sebességet is.

A felső-ausztriai Mauthausenben egy 63 éves férfi életét vesztette. Miközben háza teraszának tetőszerkezetét próbálta megerősíteni, leesett a létráról és súlyos fejsérülést szerzett, sikertelen újjáélesztés után meghalt.

Felső-Ausztriában csaknem négyezer tűzoltó dolgozott, mert a vihar tetőket szakított le, fákat döntött ki, utcákat torlaszolt el és megrongált vezetékeket hagyott maga után.

A tartományi energiaszolgáltató közlése szerint 25 ezer háztartás maradt áram nélkül Ried, Schärding és Vöcklabruck körzetekben. Késő délután még 12 ezer családnál nem volt áram. A linzi energiaszolgáltató 16 500 érintett háztartásról tud.

Több síliftet is le kellett állítani Felső-Ausztriában és korlátozottan működtek a pályák a tiroli síközpontoknál is.

Salzburgnál is károkat és közlekedési fennakadást okozott a vihar. A salzburgi légiközlekedés is akadozott, déltől négy frankfurti, egy berlini és egy düsseldorfi járatot töröltek.

Tirolban áramkimaradás volt, a helyi áramszolgáltató kedden kora délután 16 község 70 trafóállomásának kimaradásáról számolt be.

A felső-ausztriai A8-as autópálya egy szakaszát teljesen lezárták - közölte az osztrák autóklub (ÖAMTC).

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint a kidőlt fák miatt akadozik a helyi vasúti közlekedés, ezért tartós forgalomkorlátozásra lehet számítani. A németországi viharkárok miatt a Bécsből Münchenbe tartó Railjet vonat csak Salzburgig közlekedik. Az ÖBB szóvivője szerint egyes vonalakon akár nyolcvan perces késések is lehetnek.

Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint (ZAMG) az éjszaka első felében továbbra is óránként 100 kilométeres széllökésekkel kell számolni. Még szerdán is viharos marad az idő, de már nem lesznek nagy széllökések. Keleten eső, nyugaton hóesés várható, legkésőbb szerdán hidegfront vonul át az Alpokon. A meteorológusok szerint akár a fehér húsvét sem elképzelhetetlen. Legutóbb 2013-ban és 2008-ban volt hó húsvétkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában