Ország-világ

2015.03.25. 16:45

Harminc ˝klímabiztos˝ babfajtát nemesítettek

Az új növények akár az átlaghőmérséklet 4 Celsius fokos növekedését is kibírják, ám ha csupán 3 fokos átlagos hőmérsékletemelkedést képesek tolerálni.

Harminc "klímabiztos" babfajtát nemesítettek a nemzetközi agrárkutatási szervezet, a franciaországi székhelyű CGIAR (Consultative Group for International Agricultural Research) szakemberei, a növények jelenthetik majd a fő fehérjeforrást a globális felmelegedés által leginkább sújtott térségekben.

Több mint 400 millió ember számára a bab a fő élelmezési cikk a fejlődő világban, ahol a globális felmelegedés következtében 2050-ig a felére csökkenhet e növény termesztésére alkalmas terület. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek Latin-Amerika és a szubszaharai övezet termelői, akiket a legsúlyosabban érintenek a globális felmelegedés következményei.

"A kistermelők még optimális klimatikus viszonyok között is nagy nehézségekkel küzdenek. Amennyiben nem kapnak segítséget, az éghajlatváltozás sokukat éhezésre kárhoztat, vagy arra kényszerít, hogy hagyjanak fel a földműveléssel és a városokban keressék a túlélés lehetőségeit" - magyarázta Steve Beebe, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CAT) vezető kutatója.

Ismertetése szerint a projekt résztvevői a génbankokban őrzött babfajták ezreit vizsgálták meg, keresve a meleg- és szárazságtűrő növényeket.
"A babok nem nőnek olyan térségekben, ahol az éjszakai hőmérséklet 18-19 Celsius foknál magasabb. A virágok önbeporzása ugyanis éjszaka történik, s ez a folyamat igen érzékeny a hőmérsékletre" - hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy a cél olyan fajták nemesítése volt, amelyek akár a 23 Celsius fokos hőmérsékletet is kibírják.

A kutatók nem alkalmaztak génsebészeti eljárásokat, a 30 új babfajtát hagyományos keresztezéssel nemesítették. Az új növények akár az átlaghőmérséklet 4 Celsius fokos növekedését is kibírják, ám ha csupán 3 fokos átlagos hőmérsékletemelkedést képesek tolerálni, a termőterületek legfeljebb 5 százalékkal csökkennek az éghajlatváltozás következtében.
Nagy jelentőségűnek nevezte a "klímabiztos" babfajták előállítását Clayton Campanhola, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) növénytermesztési és növényvédelmi részlegének az igazgatója.

"Rendkívül fontos az innováció, azonban nemcsak elő kell állítani a vetőmagokat, de biztosítani kell, hogy a kistermelők hozzájussanak az új fajtákhoz" - mutatott rá a szakember.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában