Ország-világ

2015.03.31. 11:43

Az ingázó betegbiztosítása

Sorozatunkban azt ismertetjük lépésről lépésre, milyen teendői vannak, mire érdemes figyelnie annak, aki ingázó munkavállalóként állást kapott Ausztriában.

Rimányi Zita

Az új munkavállalót a munkaviszony első napján be kell jelenteni a társadalombiztosítónál (Gebietskrankenkasse, betegbiztosítási pénztár). Ez a munkaadó kötelessége, ahogy az is, hogy a társadalombiztosítási bejelentést igazoló lapot (Anmeldung) átadja dolgozójának.

A társadalombiztosítási kártyának (tajkártya), az úgynevezett e-cardnak mintegy tízeurós (körülbelül 3 ezer forint) költsége van. Meg kell őrizni, hiszen a munkavállaló nem kap új kártyát, tb-számot, ha munkahelyet vált. Ha munkavállalásának kezdete után egy hónappal sem kapja meg a dolgozó, akkor érdemes a betegbiztosítási pénztárhoz bemennie és kérnie. Általában tíz nap alatt elkészül. Vagy visszamehet érte, vagy a kipostázását kérheti. Ezen a kártyán lesz rajta az ingázó osztrák tb-száma. Mivel nem lehet egyszerre két országban biztosított és ahol járulékot fizet a munkavállaló, ott van biztosítása, ezért érdemes a Krankenkassénál kérni az E106-os igazolás kiállítását. Azt az osztrák betegbiztosító elküldi a magyar szakigazgatási szervnek.

A hazai előírások szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál az osztrák munkaviszony kezdete után 15 napon belül ki kell jelentkezni a magyar társadalombiztosításból. Ki kell tölteni és le kell adni az erre vonatkozó bejelentőlapot, ami letölthető az OEP honlapjáról (www.oep.hu). A neve: Bejelentő lap tajszámmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT-tagállamban biztosított személy.
Ha az ingázónak kétségei vannak afelől, hogy munkaadója tényleg bejelentette-e és valóban annyi napi munkaidőre, amennyit ledolgoztat vele, akkor érdemes ezt ellenőriznie. Bemehet a Krankenkasséhoz vagy e-mailben kérheti az úgynevezett Versicheringsdatenauszugot.

(A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere az IGR – Jövő a határtérségben projekt és a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában