Ország-világ

2015.03.31. 19:56

A jövő repülőgépei a levegőben vehetnek fel üzemanyagot

A még távolabbi jövőben az is elképzelhető, hogy a levegőben a csomagokat, sőt akár az utasokat is kicserélhetik egymás között a repülőgépek.

A jövőben akár kevesebb üzemanyaggal is útnak indulhatnak a távolsági repülőgépek, hogy aztán tízezer méteres magasságban tankolják őket tele.

A még távolabbi jövőben az is elképzelhető, hogy a levegőben a csomagokat, sőt akár az utasokat is kicserélhetik egymás között a repülőgépek - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely már három éve tanulmányozza ennek lehetőségét.

Az elképzelés szerint a távolsági repülőgépek kismértékben töltött üzemanyagtartállyal, így kisebb súllyal szállnak fel, majd a repülési magasságban töltik fel teljesen a tankjukat. Ehhez üzemanyag-utántöltő repülőgépeket kell bevetni.

"Ahhoz, hogy ezek a tankerek ne növeljék a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, egyszerre 3-5 járathoz elegendő kerozint vinnének magukkal, és adott helyen köröznének" - mondta Leonardo Manfriani, a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemének munkatársa.

A kutatók szerint ily módon a kerozinnak akár 20 százalékát is megspórolhatnák, ráadásul ez növelheti az utasok kényelmét is. A világkörüli utak ugyanis a kisebb gépek számára köztes landolás nélkül is lehetővé válnának, emellett a módszer csökkentené a nagy nemzetközi légiközlekedési csomópontok leterheltségét is.

A nagyobb gépek akár többször is megkerülhetnék a Földet landolás nélkül, miközben a szükséges üzemanyagot kisebb gépektől vennék át a levegőben. Ilyen módon a távoli jövőben akár a csomagok is cserélődhetnek a járatokon és az utasok is átszállhatnak a levegőben.

A repülőterek zajszintje is csökkenne, hiszen "minél nagyobb és nehezebb egy gép, annál hangosabban száll fel" - fogalmazott Manfriani.

A projekt kilenc európai egyetemnek és öt ország kutatóintézetének közreműködésével zajlik a holland Nemzetközi Légiközlekedési és Űrkutatási Laborjának vezetésével.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában