Ország-világ

2014.12.13. 12:07

Továbbra is kössék a pedagógusbéreket a minimálbérhez

Az ország legjobb gimnáziumainak igazgatóival együtt kéri az NPK elnöke, hogy ne szüntessék meg a pedagógus bértábla minimálbérhez rögzítését..

Továbbra is kössék a pedagógusbéreket a minimálbérhez, ne változtassanak az erről szóló jogszabályon - egyebek mellett ezt kéri a kormányfőhöz, a szaktárca illetékeseihez, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőihez címzett nyílt levelében a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke és tizenhárom rangos gimnázium vezetője.

A dokumentumot - amelyet a 2014 őszén megjelent szakmai kiadványban a legjobb helyekre sorolt állami-önkormányzati és egyházi gimnáziumok igazgatói, valamint a pedagóguskar elnöke írt alá - szombaton juttatták el az MTI-hez.

A nyílt levélben azt kérik, hogy a parlament vonja vissza a költségvetési törvény tervezetéből a pedagógusok bérezésére vonatkozó hátrányosan elemeket. Az Országgyűlés ne csorbítsa a pedagógusok szerzett jogait az értékálló bérezésre - kérik, továbbá azt, hogy a jövőben minden, a közoktatást érintő változtatási elképzelésről folytassák le előzetesen, kellő időt biztosítva a törvényileg is kötelező egyeztetéseket az érintett kamarával, a szakmai szervezetekkel és a szakszervezetekkel.

"Meg vagyunk győződve arról, hogy kéréseink nemzeti érdeket fejeznek ki, s nemcsak a pedagógusok, hanem a teljes magyar társadalom támogatását bírják" - fogalmaztak.

Kifejtették: a 2010 és 2014 közötti kormányzati ciklus oktatásügyet érintő átfogó reformjai között a szakma társadalmi megbecsültségét elismerő intézkedés volt az új pedagógus-bértábla minimálbérhez kötése.

Álláspontjuk szerint az alig több mint egy éve megalkotott jogszabály már középtávon javította volna a pedagógusok helyzetét. Az új kormányzati periódus kezdetén nem hangzott el olyan tájékoztatás, hogy a kabinet e jogszabálynak a pedagógusok számára kedvezőtlen módosítására készülne - jelezték. Kifogásolják azt is, hogy a törvényi egyeztetési kötelezettség ellenére nem keresték meg a Nemzeti Pedagóguskart a költségvetési törvény tervezett módosításával kapcsolatban a beterjesztés előtt.

A törvényjavaslat elfogadása beláthatatlan következményekkel járna egy olyan helyzetben, amikor egyre jelentősebb társadalmi feladatok hárulnak erre a 160 ezres rétegre - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában