Ország-világ

2014.12.02. 07:21

Települések áram nélkül, káosz a közlekedésben - fotók

Nagykovácsi elérhető közúton, és az áramot is visszakapcsolták. Várhatóan csütörtökig változatlan marad a helyzet a XII. kerületben

A nap összefoglalója:Harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram a hétfő reggel óta tartó rendkívüli időjárási helyzet miatt. A főváros XII. kerületében jelentős változás csak csütörtöktől, a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható.

A közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésében résztvevő hatóságoknak és szervezeteknek - hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kora délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester azt mondta: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág.

Azoknak a szülőknek, akik mégsem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését - a felső területen működő óvodák, vagyis a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész utcai óvoda zárva vannak -, a Mesevár óvodába vihetik gyermeküket - tette hozzá.

Varga Ferenc, az FKI igazgatója arról számolt be, hogy hétfő óta 1536 bejelentés érkezett, túlnyomó többségük kidőlt fák, illetve elszakadt elektromos vezetékek miatt. Jelenleg tizennyolc hivatásos és öt önkéntes tűzoltó egység, valamint a Pilisi Parkerdő öt egysége dolgozik a fák, faágak eltávolításán. "Egy viszonylag nyugodt éjszaka után" hajnali négy órától 450 jelzés jutott el hozzájuk, ebből 142 a XII. kerületből - közölte az igazgató. Kiemelt helyszín még a Budakeszi út, "itt a legkritikusabb a helyzet". A Budakeszi úton lévő kórházak Budaörs felől közelíthetők meg - tette hozzá.

Jelenleg harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram, vagy akadozik a szolgáltatás a leszakadt felsővezetékek miatt.

Mogyoródon több száz lakásban hétfő este óta nincs áram, ezért éjszakára ágyakat vittek a helyi művelődési házban kialakított melegedőbe. Az áramszünet jelenleg ezer helyi lakost is érinthet, többségük rokonoknál kapott szállást.

Az M0-s autóút teljesen lezárták a péceli és a maglódi csomópont között, mert attól tartottak, hogy nagyfeszültségű vezetékek leszakadnak. Maglód térségében mindkét irányban nagy torlódás alakult ki, a lezárást késő este oldották föl, miután leolvasztották a jeget a vezetékekről.

A Bükkben Répáshuta és Felsőtárkány, Ómassa és Mályinka, továbbá Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között továbbra is teljes útlezárás van érvényben a kidőlt fák miatt. Pest megyében is több útszakasz le van zárva.
Ugyanakkor ismét van áram, és közúton is elérhető a Pest megyei Nagykovácsi: a tűzoltók megtisztították a faágaktól és a kidőlt fáktól a településre vezető utat, miközben a szolgáltató elhárította az elektromos hibát, így kora délután először az áramot kapcsolták vissza, majd a bevezető út is szabaddá vált.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján közölte: a főváros II. kerületében, a Budakeszi út és a Szépjuhászné útja kereszteződésében továbbra is útlezárásra kell számítani, de a Nagykovácsi út lezárását délután feloldották.

Forgalomkorlátozás van Budapest XII. kerületében a Konkoly-Thege úton, a Magas úton, az Eötvös úton, a Karthauzi úton, a Hableány utcában, a Tündér utcában, az Irhás árok 71-es számtól kezdődő szakaszán, a Budakeszi út és az Árnyas út kereszteződésében, a Csillagvölgyi út és a Béla király út kereszteződésében, a Melinda úton és a Mártonhegyi út 10/A előtt.

Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatták el délutántól Dobogókőt. Kíséret mellett naponta többször tehető meg az út Pilisszentkereszt és Dobogókő között.

Hétfő óta több mint 700 embernek segített a Magyar Vöröskereszt a hirtelen jött ónos eső és a jegesedés okozta krízishelyzetben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat még hajnalban is kilenc megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt, de ezeket délutánra mindenhol visszavonták. A vasúti közlekedésben már nincsenek nagyobb késések.

A távközlési szolgáltatásban is vannak fennakadásokElsősorban az áramkimaradások okoztak a távközlési szolgáltatásokban is problémát hétfőn és kedden, volt ahol leállt a tévéadás, vagy átmenetileg szünetelt a mobilszolgáltatás.

A Gerecse és Nagy-Hideg-hegy körzetében a MinDig TV és MinDig TV Extra adásában van kimaradás - közölte Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs vezetője kedden délután az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint a Gerecse térségében az ónos eső miatt a fák tömegével dőltek ki, az áramszolgáltatás leállt. Az Antenna Hungária szóban forgó telephelye jelenleg megközelíthetetlen, így a társaságnál egyelőre nem tudják megmondani, hogy mikor állhatnak vissza a szolgáltatások ebben a körzetben.

Nagy-Hideg-hegyen szintén az áramszolgáltatás leállása okozza a tévéadás kimaradását. A szolgáltatás leállása ebben a körzetben a szolgáltató szerint valamivel kevesebb tévénézőt és ügyfelet érint.

A UPC szolgáltatása Pest megye néhány településén állt le a rendkívüli időjárás okozta áramkimaradás miatt. Az érintett települések között van például Gödöllő, Monor, Üllő, Kistarcsa, Kerepes és Mogyoród.
Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a cég és az érintett áramszolgáltató szakemberei közösen dolgoznak a hibák elhárításán.

Ítéletidő az országban: káoszt okozott az ónos eső. Fotó: MTI (galéria)


A Telekomnál az áramellátás szünetelése okozott átmenetileg problémákat a társaság mobil bázisállomásainak működésében hétfőn és kedden, elsősorban Pest megye északnyugati és északi részén, a budai hegyvidék, a Pilis és a Börzsöny környékén - közölte a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága az MTI érdeklődésére.

A legtöbb helyen, ahol még nem állt helyre az áramellátás, már sikerült újraindítani az állomások működését ideiglenes (aggregátoros) áramellátással. Kedden délután már csak három helyszínen van folyamatban az áramellátás pótlásának megszervezése ezzel az ideiglenes megoldással - közölték. Hozzátették, hogy az útviszonyok miatt egyes helyszínek nehezen megközelíthetők a hibaelhárító szakemberek részére is, ilyen esetekben a Telekom a katasztrófavédelem segítségét vette igénybe.

A Telenor mobilhálózatában számottevő szolgáltatás-kiesés nem volt kedd délutánig. A rendkívüli időjárás néhány helyen okozott áramszünetet a bázisállomásokon, de az érintett adótorony forgalmát a legközelebbi állomások is át tudják venni, ezért az ügyfelek többsége ilyenkor is a megszokott minőségben használhatja a Telenor mobilszolgáltatásait - tájékoztatta a társaság az MTI-t.

Hozzátették, hogy a szolgáltató hálózatfelügyelete nagyon gyorsan érzékeli ezeket az áramkimaradásokat, így szinte azonnal intézkedni tudnak a hiba elhárításáról. A végleges helyreállításig sem maradnak adótornyok áram nélkül, az energiaellátást ideiglenesen aggregátorok segítségével oldják meg.

A Vodafone szolgáltatása már csak a Gerecse térségében egy kisebb területen akadozhat - tájékoztatta a mobilszolgáltató sajtóosztálya az MTI-t. A szóban forgó területre még nem tudtak eljutni a Vodafone szakemberei, mivel azt nem engedte megközelíteni a katasztrófavédelem.
Hozzátettek: az extrém időjárási körülményekre felkészült a cég. Ott ugyanis, ahol áram kimaradás van, dízel aggregátorokkal biztosítják a Vodafone bázisállomásainak működését. A mostani nehéz időjárási körülmények miatt is - ahol nem volt áram - ez történt.

Közúton már elérhető Nagykovácsi, és az áramot is visszakapcsoltákIsmét van áram, s helyreállt a közlekedés rendje is a Pest megyei Nagykovácsiban - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője kedd délután az MTI-t.

Csámpai Attila közlése szerint a tűzoltók megtisztították a faágaktól és a kidőlt fáktól a településre vezető utat, miközben a szolgáltató elhárította az elektromos hibát, így kora délután először az áramot kapcsolták vissza, majd a bevezető út is szabaddá vált.

A megyei rendőr-főkapitányság korábban arról tájékoztatott, hogy Nagykovácsi kedd reggel vált megközelíthetetlenné, Budakeszire csak Budaörs felől lehetett eljutni.

Ítéletidő az országban: káoszt okozott az ónos eső. Fotó: MTI (galéria)

Várhatóan csütörtökig változatlan marad a helyzet a XII. kerületbenA közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésében résztvevő hatóságoknak és szervezeteknek. Az időjárási előrejelzések szerint jelentős változás csak csütörtöktől a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható - hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kedd kora délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester elmondta: továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke (a Magasút dűlő, a Csillagvölgyi út és a Normafa felső része).

Mint mondta: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág. Azoknak a szülőknek, akik mégsem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését - a felső területen működő óvodák, vagyis a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész utcai óvoda zárva vannak -, a Mesevár óvodába vihetik gyermeküket - tette hozzá.

A veszélyes részeken lakóknak kedd délutántól megnyitották a Jagelló úton a Kongresszusi Központ parkolóját, amelyet a jogosultságukat lakcímkártyával igazolni tudó kerületiek ingyen használhatnak. A polgármester hangsúlyozta: azt kérik, hogy a lakók itt tegyék le az autójukat, lakóhelyükhöz pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) buszaival juthatnak fel.

Pokorni Zoltán kiemelte: az időjárás-előrejelzések szerint a csütörtöki-pénteki nap hozhat változást, amíg azonban a fák ágaira rakódott jég el nem olvad, addig az érintett területek veszélyesek maradnak. Jelenleg a lakott területeket igyekeznek biztonságossá tenni, de az erdei területek még hetekig veszélyesek maradnak, ezért a sétálni vagy kocogni szándékozók inkább kerüljék el az erdőt - figyelmeztetett.

A polgármester elmondta, hogy a katasztrófavédelem, a Pilisi Parkerdő, a rendőrség, az Elektromos Művek (Elmű), a közútkezelő és a BKK munkatársai dolgoznak azon, hogy biztonságossá tegyék a városrészt.

A kerületvezető felhívta a figyelmet az önkormányzat 0-24 hívható 06-30-623-9973-as telefonszámára, amelyet szükség esetén hívni lehet.

Varga Ferenc, az FKI igazgatója arról számolt be, hogy hétfő óta 1536 bejelentés érkezett, túlnyomó többségük kidőlt fák, illetve elszakadt elektromos vezetékek miatt. Jelenleg 18 hivatásos és öt önkéntes tűzoltó egység, valamint a Pilisi Parkerdő öt egysége dolgozik a fák, faágak eltávolításán. "Egy viszonylag nyugodt éjszaka után" hajnali négy órától 450 jelzés jutott el hozzájuk, ebből 142 a XII. kerületből - közölte az igazgató. Kiemelt helyszín még a Budakeszi út, "itt a legkritikusabb a helyzet". A Budakeszi úton lévő kórházak Budaörs felől közelíthetők meg - tette hozzá.

Emellett Nagykovácsiban dolgoznak még, itt négy tűzoltó egység dolgozik. Közlése szerint rövidesen szabad lesz az út és "remélhetőleg nemsokára újra lesz áram is" a településen.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról beszélt: a vasárnap délután kezdődött esőzés következtében kedd délelőttre öt centiméteres jégréteg rakódott a faágakra, az így egy fát terhelő akár négy-öt tonnányi jeget pedig az egészséges erdőállomány sem tudja elviselni. Ám az erdő nemcsak most, akkor is veszélyes lesz, amikor elkezd olvadni a jég, hiszen akár több kilogrammos jégdarabok is lezuhanhatnak majd a fákról - tette hozzá.

Elmondása szerint a társaság működési területének egyharmadát, 20 ezer hektárnyi erdőterületet érint a jegesedés, Budapesten kívül a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Gödöllői-dombságban. A fővároson belül hozzávetőlegesen 2000 hektár erdő károsodott, és ebből ezer hektár a XII. kerülethez tartozik. Emellett a II. és a III. kerületet, a Hármashatár-hegy, Pesthidegkút és a Hárshegy térségét sújtja a jegesedés - közölte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Elmű szakembere szerint jelenleg ezer embert is érinthet a hegyvidéki területen az áramkimaradás.

A hasonló időjárás megelőzését firtató kérdésre Varga Ferenc azt mondta: száz százalékban nem lehet kivédeni egy ilyen ónos esőt, csak a hatásait lehet kezelni. Lomniczi Gergely hozzátette: erdőgazdálkodással, vagyis az idős és korhadt fák, faágak ki- és levágásával általában fel lehet készülni erre a helyzetre, de a csapadékmennyiség miatt "ez már nem az a szint".


Még mindig sok a lezárt út Pest megyében, az M0-son Maglódnál egyre nagyobb a dugóA csúszós burkolat, az ónos eső súlyától megdőlt fák, leszakadt ágak és veszélyes villanyvezetékek miatt a főváros környékén számos út, így az M0-s egy szakasza továbbra sem járható, a délutáni csúcsban főként Maglód környékén várhatóak hatalmas torlódások - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd délután az MTI-vel.

Beluzsárné Belicza Andrea, a PMRFK szóvivője elmondta: elsősorban a magasabban fekvő településekre vezető utak váltak járhatatlanná, de lezárták az M0-s és a 3-as főút egy-egy szakaszát is.

Hétfő reggel óta nem lehet közlekedni Pilisszentkereszt és Dobogókő között, s lezárták az utat Gödöllő - Szárítópuszta és Valkó között is, innen a forgalmat Tura felé terelik a rendőrök. Pilisszentkereszt és Pilisszántó között keddre virradó éjjel rendeltek el teljes zárást - sorolta a szóvivő.

Nagytarcsa és Isaszeg térségében is kidőlt fák, valamint a jegesedés miatt leszakadt faágak nehezítik a forgalmat, ezért - még hétfőn késő este - itt is lezárásra kényszerültek. Nagykovácsi kedd reggel óta megközelíthetetlen, Budakeszire így csak Budaörs felől lehet eljutni - tette hozzá Beluzsárné Belicza Andrea.

Leszakadt felsővezeték miatt zárták le teljes hosszában az M31-est Gödöllő térségében, de az utat dél körül megnyitották. Továbbra is teljes zárás van érvényben a 3-as főúton Budapest és Gödöllő között, a forgalmat az M3-as autópályára terelik.

Komoly torlódás várható délután az M0-ás autóút 48-as és 52-es kilométerszelvénye közötti zárás miatt - hívta fel a figyelmet a rendőrség és a Magyar Közút. Ezt a szakaszt azért kellett lezárni, mert az ott húzódó magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak a szakemberek.

Pécsi Norbert Sándor, a cég kommunikációs osztályvezetője úgy fogalmazott: bár elvileg Maglód és Pécel felé lehet kerülni, a környék más útjain elrendelt korlátozások miatt az M0-son a délutáni csúcsban hatalmas dugók alakulhatnak ki.

Az MTI úgy tudja, hogy máris jelentős a torlódás az M0-snak ezen a részén.

Ítéletidő az országban: káoszt okozott az ónos eső (galéria)

Konvojokban lehet elhagyni DobogókőtAz autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatják el Dobogókőt. Egy "közúti nyiladék" segítségével, kíséret mellett naponta többször tehető meg az út Pilisszentkereszt és Dobogókő között.

Kossa György tűzoltó dandártábornok, a helyi operatív törzs vezetője az üdülőhelyen tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: az utat nagy erőkkel tisztítják, hogy két nyomsávon járhatóvá lehessen tenni, a tűzoltók mellett erdészeti munkagépek is részt vesznek a munkában. Megkezdődik a helyi áramhálózat rendbetétele is, hogy az aggregátorok segítségével az egész települést lehessen ellátni, ne csak egy-egy pontot - tette hozzá.

Kiemelte: a legfontosabb feladat az utak megtisztítása, a lakosság számára az élelmiszerellátás, az orvosi ellátás, a melegedőhelyek, az ott lévő egészségügyi intézmény áramellátásának biztosítása. Zajlik a kárfelmérés, s amint enyhül az idő, az áramszolgáltató szakemberei megkezdhetik a hálózatban keletkezett károkat fölmérését, majd az oszlopok cseréjét, a kábelezést.

Beszámolt róla, hogy Dobogókőnek 84 állandó lakosa van, és mintegy 80 ember tartózkodott ideiglenesen, szállodában vagy rokonoknál az üdülőhelyen. Azokat, akik ezt kérték, még az éjszaka levitték a fővárosba, a befogadóhelyeket mintegy 40 ember vette igénybe - fűzte hozzá.

A dandártábornok elmondta: Pest megyében az áramszolgáltató, a közútkezelő és egyéb szolgáltatók képviseletében több mint 150 ember tevékenykedett. Éjfélkor még csaknem 160 ezer fogyasztónál nem volt áram, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent.

A településen minden lakóval tartották a kapcsolatot - közölte Kossa György, hozzátéve: kétóránként végjárták a települést.


Több szálloda nem fogad vendéget Észak-MagyarországonTöbb észak-magyarországi szálláshelyen nem tudnak vendégeket fogadni a rendkívüli időjárás miatt, az új időpontokról elkezdték az egyeztetéseket az érintettekkel - mondta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére kedden.

Hozzátette: mindenkit arra kérnek, hogy ne induljon útnak a vis maior helyzetre való tekintettel a Felső-Mátrába, így Mártaszentimrére, Mátraszentistvánra és Galyatetőre.

Mindenkivel egyeztetnek új utazási időpontot a szálláshelyek, vagy visszafizetik a befizetett utazási előlegeket - hangsúlyozta Molnár Anita.

A pilisszentkereszti és dobogókői hotelek, vendégházak vezetői arról tájékoztattak, hogy nem fogadnak turistákat, a helyieket is ideiglenes szálláshelyekre telepítették ki az áramszünet miatt. Az ónos eső komoly fennakadást és veszteségeket okozott.

A mátraházi és visegrádi szálláshelyeken viszont az MTI érdeklődésére azt mondták, hogy nem okozott problémát az ónos eső. A foglalásokat inkább csak az influenza miatt mondják le.

Pest megyében folyamatosan dolgoznak az áramellátási és távközlési zavarok megszüntetésén, 22 településen akadozik az áramellátás, köztük Dobogókőn, ahol három aggregátor látja el a két melegedő- és befogadóhelyet. A Pilisi Parkerdő Zrt. közölte: életveszélyes, ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein.


Újra fizetni kell az M3-as autópályán az M0-ás autóút és Gödöllő közöttIsmét fizetni kell az M3-as autópályán az M0-s autóút és Gödöllő között, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a személyautók számára korábban díjmentessé tett szakaszon megszűnt a kedvezmény - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden, kora délután az MTI-vel.

Az M3-as autópályán az M0-ás autóúttól már csak a matricával, illetve a jogosultsággal rendelkezők közlekedhetnek - olvasható az OKF honlapján.

A rendkívüli időjárási helyzet miatt kedd reggel zárták le a 3-as főutat Gödöllő és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelték. A forgalomkorlátozásra a lefagyások, vezetékszakadások, illetve a főúton végzett mentesítő munkálatok miatt volt szükség.

OMSZ visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket
Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket. A vasúti közlekedésben már nincsenek nagyobb késések, de a fővárosban és az ország más részein is vannak még járhatatlan, illetve veszélyes útszakaszok, több helyen az áramszolgáltatás sem állt helyre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat még kedd hajnalban is kilenc megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt, de ezeket délutánra mindenhol visszavonták.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az északkeleti megyékben a délutáni, kora esti órákig síkvidéken nagyjából 5 centiméter vizes hó hullhat. Az ország más, 400-500 méter feletti részein, beleértve a Budai-hegység és a Dunántúl magasabban fekvő részeit, időszakosan gyenge ónos eső még kialakulhat.

Az Alpokalján kis területen a délutáni óráktól a szerda reggeli órákig időszakos havazás, havas eső is kialakulhat - tették hozzá.

Leszakadt ágak, kidőlt fák


Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd hajnalban az MTI-nek azt mondta: hétfőn folyamatosan érkeztek a bejelentések leszakadt faágakról, kidőlt fákról, kisebb-nagyobb áramkimaradásokról, vezetékszakadásról. Mindezek több helyen a közúti és a vasúti közlekedést is érintették. A helyzet kezelésére Heves, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint Budapesten alakult operatív törzs.

Fotók

Hónapokba telik a javítás


A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. azt közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Senki nem sérült meg.

A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet, de az ellátás a helyreállítás alatt is folyamatos marad - közölték.

Települések áram nélkül


Pest megyében huszonkét településen akadozik az áramellátás, köztük Dobogókőn, ahol három aggregátor látja el a két melegedő- és befogadóhelyet. Pest megyében éjfélkor mintegy 160 ezer fogyasztónál volt áramszünet, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent.

A térségben 110 bázisállomás nem működik, de a távközlési cégek is igyekeznek kiküszöbölni a szolgáltatászavart - tette hozzá Kossa György.

Életveszélyesek az erdők


A Pilisi Parkerdő Zrt. közölte: életveszélyes, ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. dolgozói is folyamatosan dolgoznak az ország közútjainak járhatóvá tételén, de továbbra is több járhatatlan, veszélyes útszakasz van.

Fotók

Útlezárások Nógrádban és BorsodbanNógrád megyében mintegy 50 helyen távolítottak el az utakról kidőlt fákat, letört ágakat a tűzoltók. A megye 12 településén szünetel az áramszolgáltatás, a probléma csaknem négyezer fogyasztót érint - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Angyal Eszter elmondta: Salgótarjánban, Somlyóbányán, Rónabányán, Eresztvénynél és a zagyvarónai elágazóban, továbbá a Bárna felé vezető úton többször, több helyszínen távolították el a teljes vagy félpályás útzárat okozó fákat, ágakat. A Cered és Rónafalu közötti szakaszon 29 káreset miatt dolgoztak.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is kidőlt fák és leszakadó faágak okoztak fennakadást az utakon, emiatt tucatszor riasztották a tűzoltókat. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd délelőtt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy lezárták a 3-as főutat Gödöllő és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelik.

Kisebb késések a MÁV-nálA Mávinform tájékoztatása szerint az országban hétfő óta, főként Pest megye vasútvonalain, több helyen is fennakadásokat okozott az ónos eső, és jelentős késések voltak a Budapest-Nagykáta-Újszász vonalon. A nemzetközi forgalomban a Csehországból érkező vonatoknál voltak jelentős késések, mert Prága és Breclav között nem jártak a vonatok, ezért csak Breclavtól érkezett nemzetközi vonat Budapestre. Késett a lengyel időjárás miatt a Varsovia nemzetközi vonat is.

A MÁV vonalhálózatán jelenleg nincsenek nagyobb késések - írta a vasúttársaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában