Ország-világ

2014.12.14. 10:21

Megállapodás született klíma konferencián

A kéthetes intenzív tárgyalások eredményeképpen elfogadtak egy négyoldalas dokumentumot, amely alapjául szolgál a jövő évi párizsi klímakonferencián folytatandó tárgyalásoknak.

Megállapodás született a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében teendő lépésekről, az egyes országok által vállalandó kötelezettségekről vasárnap Peruban az ENSZ égisze alatt szervezett klímakonferencián.

Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter, a rendezvény házigazdája elmondta, hogy a kéthetes intenzív tárgyalások eredményeképpen elfogadtak egy négyoldalas dokumentumot, amely alapjául szolgál a jövő évi párizsi klímakonferencián folytatandó tárgyalásoknak.

A kiotói szerződés utódjának szánt megállapodás megkötését jövő év végére tervezi az ENSZ 190 tagállama. A 12 napos limai konferencián ennek a megállapodásnak az elemeit dolgozták ki. A mostani klímakonferenciának pénteken kellett volna befejeződnie, de az északi és déli országok közötti véleménykülönbség miatt 30 órával meghosszabbították.

A megállapodás részeként felkérték a részt vevő országokat, hogy jövőre terjesszék be a felmelegedés elleni küzdelem jegyében kidolgozott nemzeti terveiket. A dokumentum megbékítette a fejlődő országokat, közte Kínát és Indiát, amelyek aggodalmukat fejezték ki a korábbi tervezetek kapcsán, mert abban a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében, a gazdag országokkal összehasonlítva, túlságosan kemény feltételeket szabtak a feltörekvő gazdaságokra.

Prakas Dzsavedekar indiai környezetvédelmi miniszter közölte, hogy "elértük, amit szerettünk volna". Hangoztatta, a tárgyalásokon az hozott áttörést, hogy a most született megállapodás megőrzi azt az elképzelést, amely szerint a gazdag országoknak kell példát mutatniuk a károsanyag-kibocsátás csökkentésének terén. A dokumentum egyben világossá teszi, hogy a gazdag országoknak pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk a fejlődő országoknak.

Az ENSZ klímaváltozás titkársága ugyanakkor azt közölte, a részt vevő országok ígéreteinek összessége is kevés lesz ahhoz, hogy elérjék a korábban kitűzött célt, miszerint az átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a két Celsius-fokot az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában