Ország-világ

2014.12.23. 13:17

Már tizenhat párt állítana jelöltet Veszprémben

Újabb négy jelölő szervezetet vett nyilvántartásba a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén. Ez azt jelenti, hogy már tizenhat párt állítana - önállóan vagy együtt - jelöltet. Nincsenek köztük azok, akik függetlenként indulnának.

A testület egyhangúlag döntött az Aquila Párt, a Lokálpatrióta Párt, a Magyar Liberális Párt és A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt nyilvántartásba vételéről.

Az NVB korábban már döntött a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, a Magyar Szocialista Párt, az Elégedetlenek Pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Zöldek Pártja, a Lehet Más a Politika, az Összefogás Párt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség nyilvántartásba vételéről.

A függetlenként induló jelölteknek nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra. Ezt azt jelenti, hogy az ajánlóívek kikéréséig, tehát január 5-éig nem lehet tudni, hányan kívánnak indulni a megmérettetésen.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi megbízatás és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott - a Fidesz-frakcióban betöltött - országgyűlési mandátumáról.

Az NVB február 22-ére tűzte ki az időközi választás időpontját. A választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-től gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában