Ország-világ

2014.12.08. 20:15

Lemondott az államadósság kezelő vezérigazgatója

Töröcskei István a többségi tulajdonosa a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nek, amelynek tevékenységi engedélyét pénteken visszavonták. Lemondását a napokban tárgyalják.

[namelink name="Töröcskei István"] a többségi tulajdonosa a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nek, amelynek tevékenységi engedélyét pénteken visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és elrendelte végelszámolását. Az MNB pénteki közleménye szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését. A bank 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam.

"Ami a többségi tulajdonos, Töröcskei István szerepét illeti, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójaként biztosította az államadósság-kezelés zavartalanságát, olajozott működését az utóbbi néhány hónapban, évben is, ezért a két kérdés egymástól elválasztva kezelendő. Ezzel együtt Töröcskei István lemondását eljuttatta a minisztériumba, s ennek a kérdésnek a rendezése, a döntés ezzel kapcsolatban meg fog születni a következő napokban" - mondta az államtitkár.

Orbán Gábor nyilatkozatában kifejtette: a magyar államnak kisebbségi részesedése volt a Széchenyi Bankban, irányítási joggal nem rendelkezett, a stratégia végrehajtásának ellenőrzése volt a feladata, ebben azonban a többségi tulajdonos nem mindig volt partner. A szabálytalanságok az államtitkár szerint egyre fokozódtak a bankban, és az utóbbi időben olyan mértéket öltöttek, hogy működése fenntarthatatlanná vált.

A szabálytalanságok elsősorban a belső szabályzatokban, folyamatokban voltak tetten érhetőek.

"Ezeket a szabálytalanságokat ameddig tudtuk, addig a kisebbségi tulajdonrész jelentette eszköztárral igyekeztünk orvosolni. A szervezeti és működési szabályzatot jelentősen átalakítottuk, illetve a menedzsment nagy részét is menesztettük, vagy menesztette a bank az idei év folyamán" - jelezte Orbán Gábor.

A legfontosabb szabálytalanság az államtitkár szerint a krónikus tőkehiány volt, amelynek rendezésére a többségi tulajdonos kísérletet tett, de ez részben az ukrán-orosz konfliktus, részben más okok miatt meghiúsult nyáron, illetve ősszel. Orbán Gábor szerint arra nem volt jogszabályi lehetőség, hogy a magyar állam tőkét emeljen a bankban. Miután a többségi tulajdonos tőkeemelési kísérlete több menetben is meghiúsult, az MNB-nek vissza kellett vonnia a bank működési engedélyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában