Ország-világ

2014.12.19. 10:50

Lecserélik a paksi atomerőmű vezérkarát?

Lázár János a hét elején már említette, hogy változások várhatók.

Az Orbán-kabinet a paksi atomerőmű vezérkarának a lecserélésére készül - értesült a Népszabadság.

A lap cikkében emlékeztetett arra, hogy [namelink name="Lázár János"] Miniszterelnökséget vezető miniszter a hét elején már említette, hogy változások lesznek: fejvadászokkal keresnek új, külföldi menedzsereket a nukleáris üzem élére.

A Népszabadság információi szerint a széles körű menedzsmentcsere hivatalos indoka, hogy az erőmű biztonsági mutatói ugyan jók, ám a rendelkezésre állás terén a hatékonysága elmarad a várttól.

Csütörtökn elmaradt egy jó előre meghirdetett sajtóbeszélgetés a paksi cégnél, amit csak az utolsó pillanatban, magyarázat nélkül fújtak le a szervezők. A rendezvényen részt vett volna [namelink name="Hamvas István"], a cég vezérigazgatója, valamint Tolna megye két kormánypárti parlamenti képviselője, [namelink name="Horváth István"] szekszárdi és [namelink name="Hirt Ferenc"] tamási politikus. Az erőmű azt közölte, hogy a két képviselő látogatása elmarad, és ezért nem tartják meg a tervezett háttérbeszélgetést sem.

Lázár János: nemzetközi tanácsadó testületet hoz létre a kormány

A kormány európai szinten elismert szakértők bevonásával, az Országos Atomenergia Hivatalon belül nemzetközi tanácsadó testületet fog létrehozni, amely a Paksi Atomerőmű bővítése során segíti majd a fejlesztést, valamint - más európai példákhoz hasonlóan - garanciát jelent a nemzetközi szakmai közvélemény tájékoztatására - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken az MTI-nek.

A miniszter kifejtette, hogy a nemzetközi sztenderdek figyelembevételével, a magyar adó- és áramdíjfizetők érdekeit szem előtt tartva, a gazdasági rezsicsökkentés előkészítése érdekében, a már működő Paksi Atomerőmű fejlesztésére, a Magyarország szempontjából stratégiai jelentőségű energiaforrás biztonságának megőrzésére, hatékonyságának növelésére, - más nagyvállalatokhoz hasonlóan - szintén világszerte elismert szaktekintélyeket kívánnak bevonni.

"Ezáltal a hazai eredmények és nemzetközi tapasztalatok alapján átláthatóbb és még eredményesebb működést tudunk elérni" - hangsúlyozta.

"Ez nyilvánvalóan sértheti a korábbi kormányok alatt kialakult érdekeket. Beszédes, hogy már a kiválasztási folyamat kezdetén megpróbálnak nyomást gyakorolni a kormányra és ellehetetleníteni ezt a kezdeményezést" - jelentette ki Lázár János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában