Ország-világ

2014.12.03. 19:37

Költségvetési bizottsági módosító írná át a 2015-re tervezett hiányt

A jövő évi költségvetést módosító javaslatokról tárgyalt az Országgyűlés költségvetési bizottsága szerdán, a változások érintenék a fő számokat is, ezen belül csökkentené a hiányt - írta az Index.

A módosítócsomagról csak csütörtökön szavaznak a bizottság tagjai. Az Index cikke szerint a jövő évi költségvetés teljes bevételét 67,7 milliárd forinttal, a kiadási főösszeget 67,9 milliárd forinttal alacsonyabbra tervezi a bizottsági javaslat, míg a hiány mintegy 198 millió forinttal lenne kisebb.

Az eredetileg 60 milliárd forintos Országvédelmi Alapot megfelezi a javaslat, eszerint 32 milliárd forint mard az alapban.

A testület javaslatait csütörtökön nyújtja be a parlament elé. A költségvetéshez a bizottság által készített csomag jellemzően a kormány végső terveit tükrözi, így abban már legfeljebb apróbb módosítások képzelhetőek el.

A költségvetési bizottság a személyi jövedelemadóból (szja-ból) az eredetileg vártnál 5 milliárd forinttal magasabb, 1639 milliárd forint befizetést vár. A hipermarketek megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjából mindössze 6,4 milliárd forint pluszbevétellel számol a módosítás, ezzel párhuzamosan ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal költségvetési támogatását meg is szüntetik. A hivatalban többet költenek majd személyi juttatásokra 540 millió forinttal, kevesebbet működésre. Az indoklás szerint részben azért, mert a hagyományos munkarendtől eltérő készenléti, ügyeleti rendszert vezetnek be, és kialakítanak egy új laboratóriumot is.

A bizottság szerint az e-útdíjból 20 milliárd forinttal kevesebb fog bejönni a 170 milliárd forintos, korábban elvárt nettó bevételhez képest.

Az index.hu szerint kevesebbet várnak a hitelintézeti járadékból is. Ennek oka, hogy az árfolyamgátnál a rögzített árfolyam feletti törlesztési kötelezettség kamatrészének felét az állam, míg a másik felét a bankok vállalják át úgy, hogy a bankok hitelintézeti járadék címén az őket terhelő 50 százalékot befizetik a költségvetésbe. Az árfolyamgát évközi megszűnése viszont a hitelintézeti járadék jövő évi összegét is csökkenteni fogja, az eredetileg tervezett 25 milliárd helyett 15,4 milliárd forint jöhet csak be.

Egészségügyi hozzájárulásból 36 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számolnak, a dohánycégek különadója azonban 11,5 milliárd forintot hoz a konyhára.
Az index többek között úgy tudja, hogy a módosító csomag szerint a kormány lemondhat a tranzakciós illeték ötödéről. Az eddig tervezett 262 milliárd forintos illeték helyett már 56 milliárddal kevesebbre számítanak, távközlési adóból is csaknem 13 milliárd forinttal kevesebbre számít a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában