Ország-világ

2014.12.18. 12:56

Hepatitis A vírussal fertőződött meg egy negyedik osztályos kislány

A pilisszentlászlói iskolában helyszíni járványügyi vizsgálatot végeztek, az intézményt fertőtlenítették, és megkezdték a beteg környezetében szükséges védőoltások beadását.

Hepatitis A vírussal fertőződött meg egy negyedik osztályos tanuló a pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskolában - tájékoztatta az MTI-t Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke csütörtökön.

Szivák Bernadett közölte: a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház hétfő délután értesítette a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetét arról, hogy egy - a pilisszentlászlói Waldorf iskolába járó - negyedik osztályos kislány Hepatitis A megbetegedést vizsgáló gyorstesztje pozitív lett.

Az intézet helyszíni járványügyi vizsgálatot végzett az iskolában, aminek során meghatározták a védőoltásban részesítendők körét, a diagnózist megerősítő vizsgálatot követően pedig haladéktalanul megkezdték a beteg környezetében szükséges védőoltások beadását.

Szivák Bernadett rámutatott: a járványügyi vizsgálat során a területen dolgozó munkatársak meghatározták, hogy kik tartoznak a beteg szoros környezetébe, közülük már 23 gyereknek és három tanárnak beadták a védőoltást. A fentiek közül az iskolából hiányzó gyermekek oltására is biztosítottak oltóanyagot az egyik pilisszentlászlói háziorvosnál - mondta.

A sajtófőnök közölte azt is: az érintetteknek tájékoztató levelet küldtek, melyben a megbetegedés legfontosabb tüneteire és a betegség előfordulása esetén szükséges intézkedésekre hívták fel a figyelmet, a szülőket írásban tájékoztatták a háziorvos elérhetőségről és rendelési idejéről. A rendelési időn belül a szülők bármikor vihetik a gyermeküket oltásra. Hozzátette: a hiányzó diákok oltása folyamatban van.

A Járási Népegészségügyi Intézet a védőoltásokon túl a járvány megelőzése érdekében további intézkedéseket is tett - fűzte hozzá a sajtófőnök -, így elrendelte széles spektrumú kézfertőtlenítő-szer kihelyezését, egyszer használatos kéztörlő biztosítását, fertőtlenítőszeres nagytakarítást, valamint a konyhán használt tányérok, eszközök széles spektrumú fertőtlenítőszeres mosogatását.

Szivák Bernadett felidézte: a betegség leggyakoribb lappangási ideje körülbelül 1 hónap, tünetei: rossz közérzet, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányinger, sárgaság, világos széklet, sötét vizelet.

A betegség enterális úton terjed, a fertőzött ember székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek útján. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása - hívta fel a figyelmet Szivák Bernadett -, ezen belül is a legfontosabb a szappannal, meleg folyóvízzel végzett alapos kézmosás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában