Ország-világ

2014.12.29. 07:18

Folyamatosan cserélik a nagyköveteket

A magyar nagykövetek közel háromnegyedét lecserélték, a külügyi tárca szerint az új feladatokhoz új emberek kellenek - írja hétfői cikkében a Magyar Nemzet, amely arról is beszámol, hogy a kormány nem számít amerikai akadályoztatásra Szemerkényi Réka washingtoni megbízatása ügyében.

Az újság emlékeztet arra: hatvan külképviselet élén történt meg, illetve van folyamatban a vezetőváltás, amióta Szijjártó Péter átvette a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítását. A lap úgy tudja, jövő szeptemberig további 14 váltást tervez a külügyi tárca, ami azt jelenti, hogy egy rendkívül rövid időszakon belül a misszióvezetők mintegy 70 százalékát lecserélik.

A minisztériumban azzal magyarázták ezt, hogy az új világviszonyok közepette új magyar külpolitikára van szükség, amely pragmatikus és képes a gazdasági érdekek érvényesítésére. Az új feladatok ellátásához pedig olyan emberek kellenek, akik ezt a munkát el tudják végezni - érveltek a tárcánál.

A feszült magyar-amerikai viszony miatt kiemelt figyelem övezi a washingtoni magyar nagykövetváltást. A kijelölt külképviseleti vezetőt az Országgyűlés külügyi bizottsága már meghallgatta. Szemerkényi Rékát jövő év elején küldik ki állomáshelyére. Arra a kérdésre, a tárca számít-e amerikai részről akadályoztatásra, a minisztérium azt válaszolta: ők nem akadályozzák meg Colleen Bell kijelölt budapesti nagykövet érkezését, és ők is ezt várják el az Egyesült Államok külügyminisztériumától Szemerkényi Réka kijelölt washingtoni nagykövet esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában