Ország-világ

2014.12.20. 14:17

Észak-Korea szerint nem ők hackelték meg a Sonyt

Közös kivizsgálást javasolnak az Egyesült Államoknak. Arra az esetre ha nem hajlandóak beleegyezni, súlyos következményeket helyeztek kilátásba.

Észak-Korea azt javasolja az Egyesült Államoknak, hogy közösen vizsgálják ki a Sony Pictures ellen november végén elkövetett hackertámadást, amelynek elkövetésével a phenjani rezsimet vádolja Washington.

Az észak-korai külügyminisztérium szóvivője ismételten visszautasította az amerikai állítást, rágalmazásnak minősítve az FBI által Észak-Korea ellen felsorakoztatott "alaptalan vádakat".

A szóvivő hangsúlyozta, hogy Észak-Korea tudja, hogyan bizonyítsa be azt, hogy nem felelős a hackertámadásért, ezért az Egyesült Államoknak el kell fogadnia a közös vizsgálatra tett javaslatát.

"Az Egyesült Államoknak emlékezetében kell tartania, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha elutasítja javaslatunkat a közös vizsgálatra, és ellenintézkedésekhez folyamodik, miközben Észak-Koreát hibáztatja" - idézte a szóvivőt a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pénteken közölte: a támadásban használt eszközök alapján elegendő mennyiségű információja van annak megállapításához, hogy a Sony Pictures elleni hackertámadás és fenyegetőzés mögött a phenjani kormány áll. A hackerek a Sony filmstúdió öt új filmjéhez jutottak hozzá illegálisan, és több gigabájtnyi személyes adatot is elloptak, közöttük a Sony Pictures 47 ezer alkalmazottjának és harmadik személyeknek a címét és társadalombiztosítási számát. Azt követelték, hogy állítsa le a Sony a The Interview című filmjének bemutatását, amelyben a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez két újságírót Kim Dzsong Un phenjani diktátor megölésére. A hackerek szerint ez a "terrorista" film "megtörheti a térség békéjét és háborút idézhet elő". A Sony a héten bejelentette, egyelőre nem forgalmazza a filmet.

Barack Obama amerikai elnök pénteken hibának nevezte a Sony meghátrálását, és válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában