Ország-világ

2014.12.02. 22:35

Egyiptomban 188 embert ítéltek halálra rendőrök megöléséért

A kerdaszai rendőrőrs elleni támadásban a felbőszült tömeg 11 rendőrrel végzett, több áldozat testét megcsonkították.

Gyilkosság vádjával halálra ítélt első fokon 188 embert egy Kairóhoz közeli település rendőrőrse elleni tavalyi támadás miatt kedden egy egyiptomi bíróság.

A kerdaszai rendőrőrs elleni támadásban a felbőszült tömeg 11 rendőrrel végzett, több áldozat testét megcsonkították. A vád szerint tíz további rendőrrel próbáltak végezni, valamint rendőrautókat gyújtottak fel.

Az ítélet megfellebbezhető. A halálos büntetéseket az egyiptomi főmuftinak, az ország elsőszámú vallási vezetőjének is véleményeznie kell, bár a hatóságoknak nem kötelező figyelembe venniük, ha a főmufti kegyelmet ad.

A rendőrőrs elleni támadás 2013. augusztus 14-én történt, azon a napon, amikor a fővárosban a biztonsági erők elkezdték véresen szétverni az előző államfő, az iszlamista Mohamed Murszi elmozdítása ellen tüntetők sátortáborait. A hatósági erőszakban több százan haltak meg.
Murszi hadsereg általi elmozdítása óta mintegy 22 ezer embert tartóztattak le Egyiptomban.

A demokratikusan megválasztott, de bírálói szerint teljhatalomra törő Murszi eltávolításáért kitört zavargások miatt korábban több perben is születtek a mostanihoz hasonló tömeges halálos ítéletek. Minja városában például két eljárásban első fokon 1200 embert ítéltek halálra első fokon, bár később nagyjából 200-ra csökkentették a kivégzésre ítéltek számát. Ott szintén rendőrőrsök elleni támadások és rendőrök megölése volt a vád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában