Ország-világ

2014.12.14. 09:00

Egy Észak-Koreába szökött amerikai elítélte az amerikaiakat

Egyelőre nem világos, hogy Martinez hogyan jutott Észak-Koreába, és mi volt útjának valódi célja.

Észak-Koreába szökött egy amerikai állampolgár, aki vasárnap Phejnjanban tartott sajtóértekezletén egy rövid nyilatkozatban elítélte az Egyesült Államok kül- és belpolitikáját - számolt be a CNN amerikai hírtelevízió.

A férfit Arutro Pierre Martineznek hívják, az egyesült államokbeli El Paso határvárosból származik. A település Mexikóval határos. A CNN idézte a férfi anyját, Patricia Eugenia Martinezt, aki szerint fia korábban már megpróbált Dél-Koreából átszökni Észak-Koreába.

Sajtóértesülések szerint a huszonéves Martinezt idén szeptemberben őrizetbe vette Dél-Koreában a haditengerészet, amikor egy folyón úszva megpróbált Észak-Koreába bejutni. Célja az volt, hogy találkozzon az észak-koreai vezetővel.

Egyelőre nem világos, hogy Martinez végül hogyan jutott Észak-Koreába, és mi volt útjának valódi célja.

Az anyja azt mondta, hogy amikor Martinezt Dél-Koreában a börtönből szabadon engedték, ahelyett hogy hazatért volna, vett egy repülőjegyet és elutazott Kínába.

A CNN egy észak-koreai közleményre hivatkozva azt jelentette, hogy Martinez két nappal azt követően érkezett Észak-Koreába, hogy (november elején) Phenjanban James Clapper amerikai nemzeti hírszerzési igazgató tárgyalást kezdett két amerikai állampolgár, Kenneth Bae és Matthew Todd Miller szabadon bocsátásáról. A két férfit az észak-koreai törvények megsértése miatt ítélték kényszermunkára, de Clapper tárgyalásai eredményeképpen szabadon távozhattak. Egy harmadik amerikai állampolgárt, Jeffrey Fowle-t októberben engedtek el az észak-koreai hatóságok.

Martinez vasárnap rövid nyilatkozatában azt mondta, nagyon hálás azért, hogy Észak-Koreában megkegyelmeztek honfitársainak, továbbá azért, mert nagylelkű bánásmódban volt része. A férfi a nyilatkozatban egyben bírálta az amerikai politikusokat, az Egyesült Államok külpolitikáját, valamint elektori választási rendszerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában