Ország-világ

2014.12.18. 15:31

Churchill festménye a becsült ár kétszereséért kelt el

Az impresszionista stílusú tájkép a néhai államférfi dél-angliai családi házának aranyhalas tavát ábrázolja.

A becsült ár kétszereséért, 1,8 millió fontért (714 millió forintért) kelt el Winston Churchill impresszionista stílusú tájképe, amely a néhai államférfi dél-angliai Chartwellben fekvő családi házának aranyhalas tavát ábrázolja.

A Sotheby's szerdai árverésén Winston Churchill lányának, Mary Soamesnak a hagyatékára lehetett licitálni. A kalapács alá került tételek zömmel az egykori kétszeres brit kormányfőhöz kötődtek.

A májusban elhunyt Mary Soames csaknem háromszáz tárgyát vásárolhatták meg az érdeklődők. Az árverésen számos tétel a becsült ár többszöröséért talált vevőre.

Churchill viharvert vörös miniszteri aktatáskájáért, amelyet eredetileg 7000 fontra tartottak, végül 158 ezer 500 fontot (63 millió forintot) adott ki egy gyűjtő. Az árverés legkiemelkedőbb darabjaként bemutatott The Goldfish Pool at Chartwell című festmény, amely a családi házat és a közeli aranyhalas tavat ábrázolja, 1, 8 millió fontért talált gazdára. Az eladás egyúttal rekordot is döntött: 2007-ben egymillió fontért adtak el egy Churchill-festményt, mindeddig ez volt a legnagyobb összeg, amit valaha az államférfi egy festményéért kifizettek.

A Sotheby's honlapja szerint a hagyaték árveréséből befolyt összeg meghaladta a 15 millió fontot.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában