Ország-világ

2014.12.03. 14:24

Baleset történt egy ukrán atomerőműben

Az első hírek szerint nem jelentős a kár, és a baleset miatti riadót is lefújták már. A Nemzetközi Atomenergiaügynökség egyelőre nem nyilatkozik az esetről.

mti

Az első hírek szerint szó sincs komoly bajról, és már a baleset miatt kiadott riadót is lefújták. Az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy az atomerőmű hármas blokkjában volt probléma, ahol egy ezer megawattos reaktor dolgozik.

A balesetben érintett zaporizzsjai atomerőmű 6 darab 950 MWe teljesítményű blokkal rendelkezik, így az ország nukleáris áramtermelésének megközelítőleg 45 százalékát teszi ki.
A balesetben most érintett 3-as blokkot a hálózatról a múlt héten lekapcsolták, és december 5-ig felújítást vagy javításokat kezdtek. Az egyelőre nem derült ki, hogy miért kapcsolták le, az erőmű honlapján mindössze annyit írtak, a biztonsági limiteket nem lépték át, a sugárzás mértéke sem változott.

Egy, az ukrán kormányzati portálon megjelent közlemény szerint az erőműben azt követően történt a vészleállás, hogy a közelben kidőlt egy fontos magasfeszültségű távvezeték egyik tartóoszlopa. A helyszínen a szerelők azt állapították meg, hogy az oszlopból kivágtak néhány fontos tartóelemet, és ezért dőlhetett ki. Az elkövetők fémtolvajok voltak, akiket röviddel elfogott a rendőrség.
A hvg.hu szerda délután elérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynöskéget, ám Bécsből azt a választ kaptuk néhány órával a baleset után, hogy semmit sem tudnak mondani. "Figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását" - ennyi volt a válasz.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatási felelőse, Körmendi Gábor a hvg.hu kérdésére azt mondta, az úgynevezett kétoldalú gyorsértesítési rendszeren keresztül eddig nem kaptak információkat az ukrán féltől, telefonon próbáltak tájékozódni az ukrán hatóságoknál, ahol egyelőre csak azt a szóbeli tájékoztatást kapták, hogy "környezeti kibocsátás nem történt".

[namelink name="Volodimir Demcsisin"] ukrán energetikai miniszter szerdai kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, a hármas energiablokk rövidzárlat miatt állt le. Kiemelte, hogy a műszaki meghibásodás nincs kapcsolatban az atomreaktorral, és semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában