Ország-világ

2014.12.08. 15:30

Az ukránok nem vesznek szenet a szakadároktól

Az ukrán kormány nem vásárol szenet az oroszbarát szakadárok által kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságoktól" - közölte hétfőn Kijevben Vjacseszlav Kirilenko miniszterelnök-helyettes.

"Terroristáktól nem vásárolunk szenet. Ez elfogadhatatlan és kivitelezhetetlen" - szögezte le.

A tisztségviselő - tolmácsolva az energetikai miniszter kijelentését - kiemelte ugyanakkor, hogy jövő hétfőig a tervek szerint megoldást találnak az országban kialakult szénhiányra. "Legalábbis ezen dolgozunk" - tette hozzá.

Korábban szakadár vezetők Oroszországot arra kérték, hogy ne adjon el szenet Ukrajnának, így kényszerítse Kijevet arra, hogy tőlük vegye a hőerőművek fűtéséhez szükséges tüzelőanyagot. Moszkva december eleje óta az ukrán határon vesztegeltetett minden magyarázat nélkül 200 vagonnyi Ukrajna által importált szenet. Sajtójelentések szerint mintegy 50 ezer tonna szénnel végül hétfőn elindult a szerelvény Ukrajnába.

Közben az ukrán állami vasúttársaság hétfőn bejelentette, hogy újraindították a szénszállítást a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyékben a kormányerők által ellenőrzött területeken. Ugyanakkor jelezte a vállalat, hogy a szállítások biztonságos folytatása a harcokban megsérült infrastruktúra helyreállításától függ.

Az energetikai minisztériumban múlt kedden lakossági energiakorlátozást jelentettek be. Azóta Ukrajna több városában és Kijev számos kerületében reggel vagy este, esetenként mindkét időszakban két-három órákra leállítják az áramszolgáltatást a lakásokban. Ezt a fajta takarékossági eljárást Ukrajnában utoljára a kilencvenes években alkalmazták.

Az ukrajnai szénhiányt elsősorban a Donyec-medencei szénbányák zömének az április óta tartó kelet-ukrajnai harcok miatti leállása okozza. Közben a múlt héten műszaki meghibásodás miatt leállították a zaporizzsjai atomerőmű egyik energiablokkját is, ami szintén jelentősen hozzájárult az energiahiány súlyosbodásához. Ezen kívül Ukrajna a Dél-afrikai Köztársasággal kötött szerződést egymillió tonna szén behozatalára. A harmadik szállítmány, azaz a megrendelt tétel csaknem egynegyedének leszállítása után novemberben derült ki azonban, hogy a dél-afrikai szén minőségileg nem alkalmas az ukrán erőművek fűtésére. A szállítást leállították, és eljárást indítottak az üzletet megkötő Ukrinterenergo ukrán állami vállalat vezetőjével szemben, akit őrizetbe is vettek.

Közben az ukrán médiában megjelentek olyan jelentések is, amelyek szerint a kelet-ukrajnai szakadárok által megszállt területekről vagonszámra szállítják ki a szenet Oroszországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában