Ország-világ

2014.12.03. 18:08

Az MSZP támogatja Kész Zoltánt Veszprémben

Az MSZP országos elnöksége támogatja a veszprémi időközi országgyűlési választáson függetlenként induló, a civil szervezetek által támogatott Kész Zoltánt, és ugyanezt ajánlja a helyi MSZP-szervezetnek is - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten.

Tóbiás József az elnökség ülése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, nemzetközi és belföldi események alapján világosan látszik, hogy "az orbáni totális állam repedezik". Értékelése szerint 2015. február 22-ei választás az országról fog szólni: megakadályozható-e a totális állam további burjánzása, illetve lebontható-e az.

Ehhez olyan jelölt kell - folytatta -, aki képes nemcsak a pártok szavazóit, hanem azokat a szavazókat is megnyerni, akik változást szeretnének Magyarországon. A pártelnök közölte, az MSZP-nek van jelöltje, Pál Béla, ő az ellenzéki jelöltek között a legalkalmasabb. Ám ma Magyarországról van szó, és a civil megmozdulások, tüntetések egyértelműen tudtára adták a kormánynak, nem folytatható hibás, felelőtlen, kalandor politikája, ezért támogatja az MSZP elnöksége Kész Zoltán indulását - fejtette ki.

Azt mondta, ez a támogatás nem egyszerűen egy politikai aktus, hanem felelősség Magyarországért.

Tóbiás József szerint az elmúlt hónapok világosan mutatják: a miniszterelnök külpolitikai irányvonala megbukott. Felhívta a figyelmet arra, hogy John McCain személyében nem egy baloldalinak tekinthető amerikai politikus bírálta a magyar kormányfőt, hanem egy konzervatív, republikánus. A szocialista pártelnök szerint a magyar kormányfőt azt az ember kritizálta, akit Orbán Viktor 2008-ban - amikor indult az amerikai elnökválasztáson - még nemzeti hősnek nevezett.

Beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetés eredményeként egyre több szegény ember lesz Magyarországon, százezrek kerülnek kilátástalan helyzetbe, mert 2015 márciusától csökkentik a közgyógyellátásra, a lakhatási támogatásra és a gyermekélelmezésre fordítható forrásokat.

Tóbiás József azt mondta, ez egy nagyon súlyos helyzet, és a kormány nem hallja meg az utca szavát, amely változást akar. Az ország érdeke előrébb való, mint a pártok - közölte.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Pál Béla támogatja Kész Zoltán indulását. Arról is beszélt, hogy a helyi szervezetnek meg kell erősíteni a Kész Zoltán támogatásáról szóló döntését; a kampány stratégiai és szervezeti feltételeit is helyben teremtik meg, ehhez az országos elnökség minden szervezeti és emberi erőforrást biztosítani fog.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP valóban kiköltözik-e december közepéig a Jókai utcai székházából, ahogy arról a Népszabadság szerdán írt, Tóbiás József közölte, az elnökség a székházban tartotta az ülését, ő is itt tartja a sajtótájékoztatót, "értelemszerűen nem költözik a Magyar Szocialista Párt". Átszervezés zajlik, de ez nem érinti a Jókai utcai székházat - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában