Ország-világ

2014.12.09. 14:38

A Vatikán megkezdte a jövő évi szinódus előkészítését

Az október 4-25. közötti rendes püspöki szinódus központjában a család áll.

A 2015. októberében esedékes püspöki szinódus titkársága megkezdte a jövő évi szinódus előkészítését. Ennek keretében dokumentációt küldött a világ egyházmegyéinek újabb kérdésekkel a családról, az elváltak áldozásáról és a melegkapcsolatokról. A feltett kérdésekre április 15-ig kell megküldeni a választ.

Az október 4-25. közötti rendes püspöki szinódus központjában a család áll. A témakörök ugyanazok, amelyek a Vatikánban idén októberben tartott rendkívüli szinóduson szerepeltek.

A 2015-ös szinódus főbb irányait vázoló Lineamenta című dokumentum a rendkívüli szinódus által október 18-án elfogadott szinódusi zárójelentés (Relatio Synodi) főbb pontjait tartalmazza. Ezen kívül a Lorenzo Baldisseri bíboros vezette szinódusi titkárság 46 kérdést is csatolt, amelyekre az egyházmegyéknek április 15-ig kell válaszolni. A szinódusi témákhoz fűződő kérdések érintik az elvált majd polgárilag újraházasodott hívők áldoztatását, az egyházi esküvők érvénytelenítését, a melegkapcsolatokat, valamint azt is, hogy miképpen lehet segíteni a családalapítást, az élet védelmét, a szegénységgel küszködő családokat. A kérdésekre adott visszajelzések elsősorban arra adnak választ, hogy bizonyos témákban az egyházmegyék véleménye mennyire változott meg az idei rendkívüli püspöki szinódust követően. A püspöki titkárság kísérő levele is úgy fogalmaz: "Mindent meg kell tenni, hogy ne induljunk ismét a nulláról, a rendkívüli püspöki szinódus által már megtett út legyen a kiindulópont".

A Vatikán az idei rendkívüli szinódus előkészítésére is 38 kérdésből álló kérdőívet küldött az egyházmegyéknek. A kérdésekre kapott válaszok alapján készült el a rendkívüli szinódust bevezető jelentés, amellyel a témákat bemutató főrelátor Erdő Péter bíboros idén októberben megnyitotta a püspöki tanácskozást. Ferenc pápa Erdő Pétert nevezte ki a jövő évi rendes püspöki szinódus főrelátorának is.

A rendkívüli szinódus záródokumentumát a püspökök többsége megszavazta, de az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozására, valamint a meleg és leszbikus kapcsolatokra vonatkozó pontok nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában