Ország-világ

2014.12.04. 18:08

A parlagfűritásra szánt adományok miatt feljelentést tesz az LMP

Az LMP hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a parlagfű irtására szánt adományok "elherdálása" miatt - közölte az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője, Sallai R. Benedek és Lengyel Szilvia csütörtökön az MTI-vel.

A politikusok közleményükben kifejtik, a földművelésügyi minisztérium az adózók parlagfűirtásra szánt felajánlásaiból, összesen több mint egymilliárd forintból szinte semmit nem fordított ténylegesen parlagfű-mentesítésre. A pénzt többek között elbocsájtások finanszírozására, számítástechnikai eszközökre, cipőtisztító gépre és bőrtáska vásárlásra költötték - írják az LMP-s képviselők, akik szerint ez kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, de a hivatali visszaélés és a költségvetési csalás gyanúját is felveti.

Az LMP közleményében emlékeztet, civil szervezetek fordultak adatigényléssel a minisztériumhoz, annak kiderítésére, mire költötték a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásból összegyűlt 1,1 milliárd forintot. A minisztérium nem volt hajlandó kiadni az adatokat, azonban az ezzel kapcsolatos pert elvesztette, így végül a számlák nyilvánosságra hozására kényszerült - fejtik ki, kiemelve: az adatokból egyértelművé vált, hogy a "minisztérium szinte teljes egészében lenyúlta a parlagfűirtásra szánt pénzt". Elfogadhatatlan módon közüzemi számlákat, informatikai beszerzéseket, a parlagfűhöz témájában sem kapcsolódó konferenciákat és százezer forintos bőrtáskákat is fizettek belőle - ismertetik az LMP képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában