Ország-világ

2014.12.04. 20:19

A NAV vezetőinek lemondását követelték tüntetők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "korrupt vezetőinek lemondását" és a NAV független átvilágítását, a korrupcióval szembeni zéró toleranciát követeltek tüntetők csütörtök este Budapesten, a Vértanúk tere és a Kossuth Lajos tér találkozásánál.

Az "1000 milliárdan a tisztességes adózásért" elnevezésű facebook-csoport által "A mi országunk! A mi pénzünk" címmel szervezett demonstráció résztvevői emellett azért is demonstráltak, hogy az állam tartsa tiszteletben a magántulajdonhoz való jogot és "ne nyúljon" a magánnyugdíj megtakarításokhoz.

A NAV vezetőinek lemondását követelték tüntetők

A demonstráció a Vértanúk tere és a Kossuth Lajos tér találkozásánál kezdődött, ahol Somló Eszter, a Népharag csoport képviseletében arról beszélt, hogy továbbra sem vizsgálták át a NAV-ot, és "korrupt" vezetők kezelik az adófizetők pénzét.

Kijelentette, eljöhet az az idő, amikor a polgári engedetlenség eszközéhez kell nyúlni.

A tüntetők a beszéd után a Nádor utcán keresztül elindultak a budai Vár felé. Amikor a tömeg vége elhagyta a Vértanúk terét, az eleje a Steindl Imre utcánál járt. A demonstrálók a "Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok" feliratú magyar zászló mögött vonultak.

A Sándor-palotánál Vágó Gábor, az LMP volt országgyűlési képviselője a Népharag csoport képviseletében arról beszélt, hogy a "fideszes fiúk +legyek én is milliárdos+ játékot játszanak". Nem csupán törvénybe foglalják saját "tolvajlásaikat", nem csupán az állami tulajdont "nyúlják le", hanem úgy szólnak bele a piaci viszonyokba, hogy a "saját haverjaik legyenek az uralkodók" az országban.

De ezen az őszön valami megváltozott - folytatta -, hiszen több tízezer bátor ember megy ki az utcára, és nem hagyja magát elnyomni.

Vágó Gábor hangoztatta: "Vida Ildikó, kérjük vissza a tisztességes adózásba vetett hitünket, Mészáros Lőrinc, kérjük vissza a földeket, Lázár János, kérjük vissza a trafikokat, Selmeczi Gabriella, kérjük vissza a trafikokat, Orbán Viktor, kérjük vissza az országunkat!"

Karancsi Tibor volt rendőr, az "olajbotrány kirobbantója" közölte: petíciót indítanak azért, hogy hozzák nyilvánosságra az olajügyek titkosított aktáit.

A demonstráció többi szónoka a korrupció felszámolását követelte.

A tüntetés résztvevői olyan transzparenseket tartottak a magasba, mint "Maffiakormány", "Zsíros, hájas, gátlástalan Fidesz-politikusok. És a pórnép?" "Cinikus, hazug kizsákmányolók, takarodjatok!", illetve magyar nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak. A többi között azt skandálták, hogy "Mocskos Fidesz!", "Orbán takarodj!", "Demokráciát!" és "Európa".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában