Ország-világ

2014.12.09. 21:02

A köznevelési törvény módosító javaslata nem teszi lehetővé a gyermekek elkülönítését

A köznevelési törvény tervezett módosítása nem teszi lehetővé a gyermekek elkülönítését, éppen megfelelő keretszabályokat kíván biztosítani a hatályos törvények betartásához. A módosítás nem hatalmazza fel az oktatásért felelős minisztert arra, hogy eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalmától - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

A minisztérium ezt arra reagálva közölte, hogy korábban, ugyancsak kedden tizenegy civil szervezet levélben arra kérte Székely László ombudsmant, szólaljon fel a parlamentben a köznevelési törvény egy tervezett kormányzati módosítása ellen, amely szerintük lehetővé tenné a gyerekek iskolai elkülönítését, az oktatásért felelős miniszternek felhatalmazást adva arra, hogy engedélyezze az iskoláknak a szegregálást.

Az Emmi közleményében azt írta: a sajtóban megjelent "rosszindulatú és alaptalan híresztelésekre" reagálva ismételten hangsúlyozzák, hogy Magyarország kormánya elítéli a szegregációt, amelyet a magyar törvények is tiltanak. 

Kiemelték: a köznevelési törvény - "egyesek által félremagyarázott és a sajtóban torzított módon megjelenített" - módosító javaslatának az a fő célja, hogy a törvényt összehangolja az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénnyel.

Kifejtették: a módosítás - a jelenlegi alapjogvédelem és a törvényi garanciák megőrzése mellett - felhatalmazza a kormányt, hogy bizonyos, eddig hiányzó, alaki részletszabályokat rendeleti szinten határozzon meg. A módosítás - a felszólalók "valóságot nélkülöző állításaival szemben" - nem hatalmazza fel az oktatásért felelős minisztert arra, hogy eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalmától.

A hatályos jogszabályok lehetőséget adnak arra - írták -, hogy a szülő kezdeményezésére és önkéntes választás alapján nemzetiségi vagy egyházi iskolát szervezzenek, ez azonban nem jelenthet hátrányt az érintetteknek. A tárca által benyújtott módosítás "éppen a hátrányos megkülönböztetés lehetőségét kívánja kizárni". A kormány elítéli a hátrányos megkülönböztetés és elkülönítés valamennyi formáját, valamint minden szükséges intézkedést megtesz, amikor iskolai vagy más jellegű szegregáció alapos gyanúja merül fel vagy bizonyosodik be. A tervezett törvénymódosítás nem teszi lehetővé a gyermekek elkülönítését, éppen hogy megfelelő keretszabályokat kíván biztosítani a hatályos törvények betartásához - olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy a rendelet tervezete "széles körű társadalmi egyeztetés után" kerül a kormány elé, megalkotásában - mint írták - figyelembe veszik szakemberek, valamint szakmai, nemzetiségi és vallási szervezetek álláspontját. Emlékeztettek rá, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013-ban civil szakemberek bevonásával létrehozta az antiszegregációs kerekasztalt, amely munkájával "segíti a szegregációt felszámoló törekvéseket". A kerekasztal csütörtökön újra összeül, a felek egyebek mellett erről a törvénymódosításról is tárgyalni fognak, valamint a kormány több antiszegregációs törekvését is napirendre veszik - közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában