Ország-világ

2014.11.05. 12:51

Vasárnap tizenegy településen kell megismételni a szavazást

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson, kivéve természetesen azokat, akik időközben visszaléptek.

Jogerőssé vált, hogy vasárnap tizenegy településen kell megismételni önkormányzati választási szavazását – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI)szerdai adataiból. Az NVI a héten értesítőkben tájékoztatja az érintett választópolgárokat erről.

Az adatok alapján valamennyi jogorvoslati eljárás lezárult az október 12-ei választás után, ennek nyomán kell tizenegy településen megismételt szavazást tartani.

Baranya megyében meg kell ismételni Pécsen a 8. szavazókörben az egyéni képviselő-választás szavazását, Sumonyban az egyéni listás választás szavazását, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig Ózdon mind a 37 szavazókörben a polgármester-választást.

A főváros XVIII. kerületében, a 63. szavazókörben az egyéni képviselő-választást, a Csongrád megyei Bakson pedig a polgármester-, az egyéni listás és a megyei önkormányzati választást kell megismételni.

Győrben a 24. szavazókörben kell megismételni az egyéni választókerületi képviselő-választás szavazását, Heves megyében Recsken a 3. szavazókörben a polgármester- és egyéni listás, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászkiséren a polgármester- és egyéni listás, a Nógrád megyei Cserhátszentivánban a polgármester-választás szavazását, a Somogy megyei Látrány 1. szavazókörében az egyéni listás választást, a Tolna megyei Szekszárdon a 27., a 28., a 29. és a 30. szavazókörben a polgármester- és egyéni választókerületi választás szavazását.

A megismételt szavazások összesen 42 125 választópolgárt érintenek, őket az NVI a héten értesítő megküldésével tájékoztatja arról, hogy vasárnap megismétlik a szavazást.

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson, kivéve természetesen azokat, akik időközben visszaléptek, mert őket „lehúzzák” a szavazólapokról. Az NVI adatai szerint két jelölt lépett vissza október 12-ét követően.

A megismételt szavazások választási névjegyzékében ugyanazok szerepelnek, akik az október 12-eiben, kiegészülve azokkal, akik november 9-éig válnak majd nagykorúvá. Nem szerepelnek azonban a szavazóköri névjegyzékben azok, akik a megismételtetett szavazás napja után létesítenek lakcímet a szavazókörben.

Szavazni csakúgy, mint október 12-én, reggel 6 és este 7 óra között lehet, ugyanazokban a szavazókörökben, a személyazonosság és a lakcím igazolása után.

Négy évvel ezelőtt 18, 2006-ban 13 településen kellett választást megismételni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában