Ország-világ

2014.11.29. 11:44

Újabb összecsapások a rendőrök és tüntetők között Hongkongban

Az összetűzésben tucatnyian megsérültek, köztük rendőrök is.

Újabb összecsapások voltak szombatra virradóra Hongkongban a rendőrök és a tüntetők között, az összetűzésben tucatnyian megsérültek, köztük rendőrök is, a hatóságok legkevesebb 28 embert vettek őrizetbe.

A tiltakozók megpróbálták újra ellenőrzésük alá vonni egyik legfontosabb bázisukat a város Mongkok negyedében, de a rohamrendőrök gumibotokkal és gázspray-vel oszlatták fel a tömeget.

A bírósági végrehajtók és a rendőrök két nap alatt, csütörtökre virradóra "szabadították fel" a választási reform kiszélesítéséért hat hete tüntetők egyik legfontosabb bázisát a város Mongkok negyedében. Megtisztították a városnegyedet az úttorlaszoktól, barikádoktól és a sátraktól, helyreállították a két hónapja szünetelő közúti közlekedést.

A rendőrség a mongkoki művelet során összesen mintegy háromszáz embert vett őrizetbe, közülük kéttucatnyit tartottak bent egyebek közt rongálásért, támadófegyverek birtoklásáért, törvénytelen gyülekezésért és hatósági személy megtámadásáért. Két őrizetbe vett, majd óvadék ellenében szabadon engedett diákvezetőt és egy törvényhozót eltiltottak a mongkoki régió megközelítésétől.

Jelenleg a diákok több hongkongi helyszínen folytatják tiltakozó akciójukat, komoly forgalmi fennakadásokat okozva.

A Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom és diákszervezetek által szervezett elhúzódó tüntetés résztvevői a választási reform eredeti menetrendjének megváltoztatását szeretnék elérni. A 2007. évi kormányzóválasztáson "szabad és nyílt" jelöltállítást szeretnének, míg a különleges közigazgatási övezet alaptörvénye és a kínai törvényhozás vonatkozó határozata értelmében, bár első ízben mindenki szavazhat majd, a végső jelöltek személyét egy 1200 fős jelölőbizottság hagyja majd jóvá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában