Ország-világ

2014.11.27. 13:47

Ritka fehér oroszlánkölyök született egy amerikai állatkertben

A különleges kölyök nem albínó, a fehér bundát az anyában és az apában is meglévő ritka recesszív génnek köszönheti.

Ritka fehér oroszlánkölyök született az omahai Henry Doorly állatkertben - jelentették be az állatkert munkatársai.

A hímkölyök egyike annak a három oroszlánkölyöknek, amelyek a napokban jöttek világra. A kölyköket anyjukkal, Ahadival és annak nőstény testvérével, Mfishával közös kifutóban tartják.

A különleges kölyök nem albínó, a fehér bundát az anyában és az apában is meglévő ritka recesszív génnek köszönheti - mondta el az állatkert igazgatója, Dennis Pate. Hozzáfűzte, hogy nem szándékos tenyésztés eredménye a fehér színű kölyök, a véletlen játszott közre abban, hogy így született. Az oroszlánkölyök anyja, a hatéves Ahadi először adott életet utódoknak.


A fehér oroszlánok a dél-afrikai Krueger Nemzeti Park területén található Timbavatiból származnak. A régióban több bennszülött törzs is a saját őseinek szellemeként tiszteli ezeket a ragadozókat. Szabadon élő példányt utoljára 1994-ben láttak a Krueger Nemzeti Park területén, így valószínű, hogy a színváltozat a vadonban már nem lelhető fel. Eltűnésükben része lehet annak, hogy a prédára leső fehér oroszlánokat a növényevő állatok könnyebben észreveszik, mint sötétebb bundájú társaikat. Emellett a vadászok kedvelt célpontjai voltak az értékesebbnek és különlegesebbnek tartott fehér példányok.

Az omahai nem az egyetlen Egyesült Államokbeli állatkert, amely rendelkezik fehér oroszlánokkal. Magyarországon legutóbb májusban érkeztek új fehér oroszlán kölykök az abonyi magánállatkertbe, előtte 2013-ban a Szegedi Vadaspark gazdagodott egy hím és egy nőstény példánnyal.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában