Ország-világ

2014.11.10. 17:13

Pár percre szót váltott Putyin és Obama

Orosz hírforrások szerint Obama lépett oda az orosz elnökhöz Pekingben.

Röviden, állítólag néhány percen át beszélt egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök és Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének pekingi csúcstalálkozóján.

A két feszült viszonyban lévő hatalom első embere nem tárgyalt, csupán üdvözölték egymást, néhány szót váltottak. Mindössze egy rövid érintkezés volt "az események mezején" - közölte határozottan Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov. A beszámolók szerint mindez a 2008-as nyári olimpiai játékok egyik világhíressé vált helyszínén, a Vízkockában történt, amikor a 21 tagország vezetői a közös fényképezkedéshez készülődtek.

A Tanjug szerb hírügynökség azt írta, orosz hírforrások szerint Obama lépett oda az orosz elnökhöz, és a két államfő kevesebb mint öt percig beszélt egymással.

Peszkov utóbb azt mondta: a következő napok még lehetőséget adnak arra, hogy a két politikus bővebb eszmecserét folytasson. Az orosz TASSZ hírügynökség tudósítójának egy meg nem nevezett amerikai forrás szintén megerősítette az alkalmi üdvözlés tényét, és azt is, hogy nem tartja kizártnak, hogy a két államfő kedden egy tartalmasabb megbeszélésre is sort kerít.

Korábban mind Washingtonból, mind a Kremlből olyan hírek érkeztek, amelyek ugyan kizárták egy hivatalos Obama-Putyin találkozó lehetőségét, de esélyt láttak egy informális megbeszélésre akár Pekingben, akár az ezt követő, november 15-16. között megrendezendő G20-as csúcstalálkozón, az ausztráliai Brisbane-ben.

Napokkal korábban szintén Pekingben tárgyalt Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. Lavrov fontosnak nevezte, hogy az ukrán kormány eleget tegyen vállalt feladatainak a béke megteremtésében, egyúttal a szembenálló felek közötti nehézfegyverektől mentes zóna létrehozását sürgette. Az amerikai külügyminiszter szerint Washington és Moszkva megegyezett arról, hogy információkat cserélnek az ukrán-orosz határon tapasztalható helyzetről, és jelezte, hogy amerikai részről tartós párbeszédre törekszenek. A két külügyminiszter között az iráni nukleáris kérdés is szóba került.

Putyin és Obama egyaránt Hszi Csin-ping kínai elnök vendége, és a csúcsértekezlet mellett hivatalos látogatáson is tartózkodik a kínai fővárosban. Putyin, csakúgy mint más vezetők, kétoldalú megbeszéléseket is folytat a kedden záruló csúcs alkalmából. A kínai elnök már csaknem 70 percen át tárgyalt Abe Sindzó japán kormányfővel, és külön leült Michelle Bachelet chilei elnökkel. Ismert, hogy az ausztrál miniszterelnökkel, valamint Indonézia és Malajzia vezetőjével is találkozóra készül Vlagyimir Putyin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában