Ország-világ

2014.11.17. 07:29

OGY - Jövőre megalkotják a szociális dolgozók életpályamodelljét

Erről maga Orbán Viktor beszélt az Országgyülés hétfői ülésén. Kiemelte, 2010-ben azzal a céllal kezdték meg a kormányzást, hogy a közjó érdekében dolgozók élethelyzetén javítsanak.

Orbán: 2015-ben megalkotják a szociális ágazatban dolgozók életpályamodelljét

17.10 - Jövőre megalkotják az ágazatban dolgozókkal egyetértésben a szociális ágazat életpályarendszerét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén. A miniszterelnököt öten kérdezték az azonnali kérdések órájában.

A kormányfőt a kérdéskörről a jobbikos Sneider Tamás faggatta, aki kifogásolta a dolgozók alacsony bérét. Orbán Viktor azt hangoztatta: 2010-ben azzal a céllal kezdték meg a kormányzást, hogy a közjó érdekében dolgozók élethelyzetén javítsanak, s nem lehet vitatni, hogy ne dolgoztak volna ezen. A gazdaság fejlődésének ütemében csak lépésekben tudnak haladni: elsőként a pedagógus életpálya-modell bevezetése történt meg, jövőre az egyenruhások követik őket és megkezdődtek az egyeztetések a szociális ágazatban is - sorolta a kormányfő. Jelezte azt is: az ágazati bérpótlék a jövő évi költségvetési javaslatban is szerepel, bár nem ez lesz a végleges megoldás.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán "luxusáfa az élelmiszerekre" címmel tette fel kérdését, amire Orbán Viktor azt felelte: a párbeszéd előfeltétele az őszinteség, de kérdésnek már a címe sem igaz, mert az áfakulcs nem változik, ezért szerinte a képviselő valótlant állított. Ha Gőgös Zoltán azt mondja, hogy 33 százalékos lesz az áfakulcs, akkor azzal megtéveszti az embereket - hangsúlyozta. Hozzátette, senki nem akarja felemelni az élelmiszerek áfakulcsát.

A miniszterelnök az ülésen gratulált Ózd újonnan megválasztott jobbikos polgármesterének, majd az összes parlamenti párt nevében visszautasította a jobbikos Mirkóczki Ádám szavait, miszerint bárki is a zsarolásra építette volna a kampányát. Azt is megjegyezte: azt a megközelítést nem tudja támogatni, hogy kiküszöböljék a választások utáni jogorvoslatot.

Szólt arról is, hogy a jövőben az átláthatóság és számonkérhetőség jegyében arra kell felkészülni, hogy az egymillió eurós összköltségű beruházásokhoz a vállalkozásoknak objektív kritériumok alapján nyújtanak támogatást. Az egyszerű és átlátható forráselosztáshoz tartozik, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program esetén dedikált, kormányhatározatban kihirdetett forráskereteket határoznak meg a megyéknek és a megyei jogú önkormányzatoknak - közölte.

Emellett ténynek nevezte, hogy az előző négyéves ciklus során a szocialista polgármesterek által vezetett XIII. kerülettől 1 milliárd 44 millió, Tiszaújvárostól 1,324 milliárd, Szegedtől pedig 25,1 milliárd adósságot vállalt át a kormány. Hozzátette, hogy a jobbikos Fülöp Erik által vezetett Tiszavasváritól 693 millió forintot vállaltak át.

A miniszterelnök a szocialista Harangozó Tamás illiberális államot érintő felvetéseire reagálva azt is leszögezte: soha senki nem vádolta azzal, hogy átlépte volna a miniszterelnöki hatalomgyakorlás jogszabályokban rögzített határait és ez nem is áll szándékában. Kijelentette: a kormánytöbbség többedik alkalommal érdemelte ki a választópolgárok bizalmát, s nem azt tartja a kérdésnek, hogy ő mit akar vagy mit gondol az alkotmányosságról, hanem hogy az emberek mit gondolnak. Ezt elmondták 2010-ben, majd 2014-ben három alkalommal - tette hozzá Orbán Viktor, arra kérve a képviselőket: "maradjunk inkább a választópolgárok értékítéleténél".

Schiffer András (LMP) azt vetette fel: egy, az önkormányzati választás előtt hozott jogszabály értelmében jelentősen csökkent a kistelepülési polgármesterek bére, de "amit gyanítottunk, az úgy látszik, már valóság, a fideszes jelöltek valamit már előre tudtak, hogy meg fog emelkedni az illetmény" - fogalmazott.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: el kívánja oszlatni a vádat, mintha a kormányoldal annak tudatában csökkentette volna le a fizetéseket, hogy azt az önkormányzati választás után visszaemelik, miközben erről csak a kormánypártiak tudtak volna. Hangsúlyozta: a látszatát is el kívánja kerülni egy "előre megkomponált átverésnek", és arról biztosította a képviselőt: a kormány nem támogatja azt az indítványt, amely megváltoztatná a 2012-ben elfogadott rendszert, ide értve a bérezést is.

Visszautasította azt a megoldást, hogy ahol nincs elég munkahely, ott az önkormányzathoz vegyék fel az embereket. A jogkörbővítésről szólva azt mondta: annak minden elemét már korábban, a választás előtt bejelentették.

Kérdések


17.24 - A szakképzés helyzetéről, a tarnamérai rendőrörsről, a kötelező óvodáztatásról és a sportlétesítmény fejlesztési stratégiáról volt szó a kérdések között hétfőn az Országgyűlésben.

Az MSZP a szakképzésről

Kiss László a 2013-as kompetencia-mérés romló szakképzési és szakiskolai eredményeit idézte és azt mondta: a szakképzés területén baj van, és minden oktatási frázis ellenére ez a terület az oktatás mostohagyermekévé vált. Hasonlóan rossz a helyzet a tankönyvellátásban és gondot okoz a mindennapi testnevelés megszervezése is, kerettanterve pedig csökkentette a közismereti órák számát. A szocialista politikus azt kérdezte, tervezik-e, hogy átgondolt fejlesztéseket hajtanak végre, és megjelenik-e a kompetencia-fejlesztés a szakiskolai tantervben?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára azt mondta: a hároméves duális képzés bevezetése előtt 30 százalékos volt az iskolatípusra jellemző lemorzsolódás, a diákoknak alacsony volt a tanulmányi átlaga. A több generációs állásnélküliséget szeretnék megszüntetni intézkedéseikkel - jelezte az államtitkár, hozzátéve: a szakiskolai tantervet többéves kipróbálás előzte meg. Már a 9. évfolyamtól biztosítják a szakmatanulás lehetőségét és ezzel egy időben a törvényi előírás alapján közismereti tárgyakat is tanulnak a diákok.

Jobbik: visszaállítják a rendőrőrsöt Tarnamérán?

Sneider Tamás a közbiztonság és közrend helyreállítása érdekében a Heves megyei tarnamérai rendőrőrs visszaállítására kérdezett rá. Felidézte, hogy a rendőrőrsöt még 2007-ben a szocialista kormány szüntette meg, és ezt követően jelentős romlásnak indult a térség közrendje. A képviselő több mint kétezer támogató aláírást nyújtott át Kontrát Károly belügyi államtitkárnak.

Kontrát Károly azt mondta: a kormány és a belügyi tárca határozott lépéseket tesz a Tarna mentén élők biztonsága érdekében. A keleti régió öt megyéjére fokozott rendőri jelenlétet és ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány, és ennek köszönhetően javulást következett be a közbiztonságban. Ők sem elégedettek ugyanakkor, és tovább szeretnének haladni azon az úton, amely a településeken élők közbiztonságát célozza. Jelezte: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy Tarnamérán rendőrőrsöt hozzanak létre újra.

Az LMP a kötelező óvodáztatásról

Ikotity István (LMP) arról beszélt, nem lehetnek biztosak a szülők, hogy jut-e majd hely gyermeküknek az óvodában, de az már biztos, hogy elveszik tőlük a családi pótlékot, ha nem járatják őket. Idézte Balog Zoltán miniszter szavait, miszerint jövő szeptemberig négyezer férőhely létesül, de szerinte ennek idén szeptemberig meg kellett volna valósulnia. Milyen ütemezéssel és mikor valósul meg a bővítés? - kérdezte.

Rétvári Bence azt mondta: azért vezették be jövő évtől a kötelező óvodáztatást három éves kortól, mert úgy gondolják, hogy a leszakadó térségben élő gyermekeknek az iskoláztatási hátrányát úgy tudják kiküszöbölni, ha a képességeik fejlesztése már korán elkezdődik. Ehhez az óvodai férőhelyeket ott kell bővíteni, ahol sok gyermek van - rögzítette, hozzátéve: most több férőhely van, de nem mindig ott ahol kellene. A köteleztető óvodáztatás a gyermek érdekét szolgálja, és az államnak minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a szülő lássa el feladatát és vigye el óvodába a gyermekét - jelentette ki az államtitkár.

Fidesz: milyen eredményeket hozott a sportlétesítmény-fejlesztési stratégia?

Simon Róbert (Fidesz) a sportlétesítmény-fejlesztési stratégiáról szólt, felidézve, hogy egy éve fogadták azt el. Vonzóbbá kell tenni a testmozgást, és az élsportban elért teljesítményeknek is szerepe lehet ebben - hangoztatta a kormánypárti politikus, aki kitért az infrastrukturális elmaradottság felszámolásának fontosságára is. Arra volt kíváncsi, hogy milyen eredményeket hozott eddig a stratégia.

Simicskó István sportért felelős államtitkár kiemelte: a stratégiai gondolkodás nagyon fontos, ahogy az is, hogy minden gyermek sportoljon, épüljenek sportlétesítmények és minél több sporteseménynek adjunk otthont. Ezen keresztül Magyarország sportnemzeti voltát lehet erősíteni - rögzítette.

A mindennapos testnevelés keretében 890 ezer gyermek sportolhat, minden harmadik településen van valamilyen sportlétesítmény, és jövőre 41 világesemény jön hazánkba - jelezte.

 

Interpellációk


16.45 - A devizahitelek forintosításáról, az oroszlányi szénbánya bezárásáról és a babakötvényről is szó volt az interpellációk között, az Országgyűlés hétfői ülésén.

Fidesz: csökkenhet a bankokkal szembeni kiszolgáltatottság

Vigh László (Fidesz) a fair bankokról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban arra várt választ: az előterjesztés hogyan csökkentheti az emberek kiszolgáltatottságát a pénzintézetekkel szemben? Kiemelte: a fogyasztó jogosult lesz arra, hogy bizonyos feltételek között ingyen felmondja a hitelszerződését.

Rámutatott: hamarosan minden akadály elhárul a devizahitelek végleges kivezetése elől.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára elmondta: a törvényjavaslat célja, hogy egyensúlyt teremtsen a gyengébb fél, vagyis a fogyasztók, valamint a bankok között.

Szerinte a hitelesek kiszolgáltatottságát csökkenti, hogy átlátható, tisztességes szabályok szabnak keretet a szerződésmódosításnak. A szerződés ingyenes felmondásának lehetősége megkönnyíti a bankváltást, így erősíti a pénzintézetek közötti versenyt - jelentette ki, hozzátéve: a hitelező köteles a szerződések mintaszövegét is közzétenni.

A képviselő a választ elfogadta.

MSZP: miért az emberek fizetik meg a rossz kormányzás árát?

Burány Sándor (MSZP) azt kérdezte: ki irányítja a nemzetgazdasági tárcát, miután Varga Mihály miniszter szavait a devizahitelek forintosításának önkéntes lehetőségéről a kormányszóvivő szinte azonnal cáfolta. Kifogásolta azt is, hogy míg korábban azt ígérték: nem az aktuális árfolyamon kell forintosítani, most mégis ez fog történni.

Közölte: egy átlagos havi törlesztőrészlet a Fidesz kormányzása alatt mintegy 70 százalékkal emelkedett. Miért az emberekkel fizetteti meg a kormány a rossz kormányzás árát? - tette fel a kérdést.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy felelt: a szocialisták kormányzása tette kiszolgáltatottá az embereket, engedve mintegy 1,2 millió devizahitel-szerződés megkötését. Szerinte felelősségteljesebben kellene számon kérni a kormányt arról, mit tett a devizahitelesek érdekében.

Közölte azt is: a jogszerűséget és az igazságosságot is figyelembe kell venni, de az ország hosszú távú érdekét is.

Burány Sándor a választ nem fogadta el, a képviselők azonban 107 igen szavazattal, 40 ellenében megszavazták azt.

Jobbik: ne zárják be az oroszlányi szénbányát!

Kepli Lajos (Jobbik) felszólította a kormányt, hogy ne zárja be az oroszlányi szénbányát, amíg a Vértesi Erőmű működéséhez szükséges szénkészlet innen is kinyerhető.

A bánya több száz család megélhetését biztosítja - hangsúlyozta, de arra is választ várt, hogy bezárása után vajon hol képzik majd a mélyművelésű bányászokat?

A képviselő humbugnak nevezte, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése miatt zárják be a bányát, szerinte a szénimport fog növekedni.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára közölte: az oroszlányi erőmű hatásfoka a második legalacsonyabb az országban, működése gazdaságtalan. A bánya eddigi bezárását az akadályozta, hogy az erőmű csődvédelem alá került, de még ennek ellenére is csak a szénfillérekből adódó támogatás bevezetésével lehetett gazdaságossá tenni a működését.

Hozzátette: ez a támogatás részben a veszteség fedezésére, részben a bezárás társadalmi kárainak enyhítésére szolgál, szólt ugyanakkor arról is hogy csaknem egymilliárd forint áll majd rendelkezésre a munkavállalók újbóli elhelyezkedésének segítésére.

Hangsúlyozta: kizárólag hazai szenet hasznosítanak, ez a jövőben sem változik majd, az erőmű pedig mindaddig üzemben marad, amíg az új fűtőmű el nem készül.

Kepli Lajos nem fogadta el a választ, a Ház azt 105 igen szavazattal támogatta, 31 nem és 3 tartózkodás mellett.

KDNP: öngondoskodásra ösztönöz-e a babakötvény?

Firtl Mátyás (KDNP) a babakötvény öngondoskodást ösztönző hatására kérdezett rá. Bár minden újszülött után az állam támogatást nyújt, ehhez a szülők is hozzájárulhatnak - emlékeztetett, megjegyezve: korábban a szülők túlnyomó többsége nem élt a Start-számlanyitás lehetőségével.

Változott-e ez azzal, hogy 2013-ban módosultak a szabályok? - tette fel a kérdést.

Tállai András úgy felelt: valóban felgyorsultak a befizetések, mintegy 52 ezer értékpapírszámlát vezet a kincstár, amelyeken csaknem 8 milliárd forintot helyeztek el eddig a szülők.

Hozzátette: ha az ország pénzügyi lehetőségei engedik, az állam további kedvezményeket biztosít majd annak érdekében, hogy minél több család vegye igénybe a lehetőséget.

A választ a képviselő elfogadta.
 

Napirend, interpellációk


16.09 - A beutazási tilalomról, a Századvég megbízásairól, a devizahitelek forintosításáról és a nemzeti parkok kezelésébe tartozó földekről volt szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben.

Napirend elfogadása

A képviselők 144 igen és 25 nem szavazattal döntöttek arról, hogy az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásáról szóló törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják meg. Az összevont vitát a házszabály szerinti időkeretek megduplázásával november 21-én tartják, a zárószavazás pedig november 25-én lesz.

A jövő évi központi költségvetésről szóló javaslatot harmincórás időkeretben tárgyalják, erről 147 igen, 24 nem és 1 tartózkodással határoztak a képviselők.

MSZP: érintettek Századvég-vezetők a beutazási tilalomban?

Tóth Bertalan (MSZP) azt kérdezte: meddig falaznak a Századvégnek? Mint mondta, sem Heim Péter, sem G. Fodor Gábor nem cáfolta, hogy a cég egyes tulajdonosai rajta lennének az amerikai beutazási tilalmi listán. Mint mondta, a Századvég 1,4 milliárdos közbeszerzést nyert el a közelmúltban, naponta tízmillió forintot költenek el olyan tanácsadásra, amely a kormányzati tisztviselők feladata lenne. Van alapja a Századvéghez köthető személyek érintettségének, mikor hozzák nyilvánosságra a Századvégtől rendelt tanulmányokat? - sorolta a kérdéseit.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában felidézte, hogy 2006-10 között az akkori kormányok közvélemény-kutatásra 2,4 milliárdot, stratégiai és szakpolitikai tanulmányokra 10,2 milliárdot, kommunikációs tanácsadásra 4,153 milliárdot, összesen 17 milliárdot fordítottak. Ezeket a megbízásokat döntő mértékben külföldi cégek, verseny nélkül nyerték el, és a munka eredménye az lett, hogy csődbe vitték az országot.

Ismertetése szerint 2010-et követően, nyílt közbeszerzéses eljárás után 3,9 milliárd forintot fizettek ki a Századvégnek, amely a tárcáknak összesen 29 500 oldalt tett le az asztalra háttértanulmányok, előkészítő anyagok formájában, emellett háttérszámításokat, elemzéseket is készítettek, összesen 20 ezer oldalt. A rendelkezésre álló hiteles információk szerint nincs törvényes akadálya, hogy a Századvéggel és szakértőivel együttműködjenek - jelentette ki. Jelezte: több polgári peres eljárás is folyik a tanulmányok nyilvánosságra hozataláról, a legközelebbi első fokú eljárásnak november 20-án lesz vége.

A képviselő a választ nem fogadta el, úgy reagált: "nem értem, amit mond, tolmácsot szeretnék kérni", a parlament viszont 115 igen és 48 nem szavazattal jóváhagyta.

Jobbik a devizahitelek forintosításáról

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormány banki elszámoltatásról szóló csomagja hat-nyolc százalékot visszaad a terhekből, miközben a törlesztőrészletek 90-100 százalékkal nőttek átlagosan. Megjegyezte: a kettő közötti különbözetről a kormány eddig nem tudott és nem akart semmit sem mondani. Hol a különbözet, ki nyelte le? - kérdezte. A politikus szerint nemhogy nem számoltatják el a bankokat, hanem paktumot kötöttek a velük, s a megállapodás csak nagyon kis részét érinti "az orvul elvett javaknak". Megjegyezte: arcátlan kettős mércével a gazdagok kormánya 180 forinton engedte törleszteni a jobb módúakat, a nehezebb sorsúaknak pedig "odavág" egy 250 forint feletti árfolyamot. Ez a kormány rendezése, vagy a megoldás kivívása azokra vár, akiket otthagytak az út szélén, mert ha igen, akkor utcára hívják őket - közölte.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára megköszönte, hogy megszavazták a törvényjavaslatokat, amiket a devizahitelesek megsegítésére hoztak. Az egyösszegű végtörlesztés és az árfolyamgát is sokakat érintett - jelezte. A bankok valóban becsapták meg az embereket, 1000 milliárddal rövidítették meg a devizahiteleseket - jelentette ki, hozzátéve: az elszámoltatás úgy történik meg, hogy részben a tőketartozás csökken, részben pedig úgy, hogy akik már törlesztettek, visszakapnak a bankoktól. Ezek után kerül csak sor a forintosításra - hívta fel a figyelmet. A fair bankokról szóló törvény pedig javítani fogja a jövőbeni hitelezésben az adósok helyzetét. A kormány mindent megtett, amit a jogi keretek engedtek, és azt kérte ezeket az eredményeket ne söpörjék le az asztalról.

A képviselő a választ nem fogadta el, hogy a parlament 107 igen, 39 nem és 2 tartózkodással elfogadta.

Az LMP a nemzeti parkok földterületeiről

Sallai R. Benedek azt firtatta, a kormány miért akarja megsemmisíteni az állami természetvédelmet? Mint kifejtette: a nemzeti parki vagyonkezelésben lévő földekre a Nemzeti Földalap (NFA) rá kívánja tenni a kezét, és már a "családi ezüstöt játszaná át" a kormány érdekeltségi csoportoknak. Nem értik, miért szakértelem nélküli bürokrácia irányítja a nemzeti parkokat, mit keresnek ezen földek az állami földprogramban - hangoztatta az LMP-s politikus. Valóban átadják a földeket az NFA-nak és azok "a korábbi szabadrablások áldozatává" válnak? - tette fel a kérdést.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kiemelte: Magyarországon minden állami tulajdonú föld fölött a NFA gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Az NFA tulajdonosi joggyakorló szervként dönt az állami földek hasznosításáról, a védett területek egy részét nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelésbe adja, erre több törvény is kötelezi, más részüket pedig maga hasznosítja. Nehezen érthető, hogy az igazgatóságoknak biztosított 700 milliós földvásárlási forrást miért kérdőjelezi meg a képviselő - mondta. Megjegyezte: csak úgy hasznosíthat védett területet az NFA, ha ahhoz az illetékes nemzeti parki igazgatósága előzetesen speciális természetvédelmi előírásokat ad - jelezte.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 114 igen és 35 nem szavazattal jóváhagyta.
 

Napirend előtt


15.19 - Kövér László házelnök az ülés elején megkérte a Ház munkáját segítőket, hogy "a fölös számú zászlókat távolítsák el". A terembe ugyanis a szocialisták egy magyar és egy uniós zászlót hoztak be.

"Én megértem, hogy szocialista képviselőtársaim mindig csak valamilyen színű zászlóval tudják elviselni a nemzeti lobogót, hol vörössel, hol kékkel. De az a helyzet, hogy most ez a magyar nemzeti parlament, itt a magyar nemzeti lobogónak van helye. Majd hogy ha egy másik nemzeti parlament ülésezik itt, akkor más lesz a rend" - indokolta Kövér László azt, miért vitette ki az uniós zászlót az MSZP-frakció széksorai mögül.

LMP: a kormány becsapta a devizahiteleseket
   
Schmuck Erzsébet (LMP) értékelése szerint a kormány becsapta a devizahiteleseket, ismét a bankok oldalára ált azzal, hogy napi árfolyamon forintosítja kötelező módon a devizahiteleket.

A devizahitelek forintosításakor a kereskedelmi bankoknak eladott devizával a Magyar Nemzeti Bank hatalmas, eurónként 58 forintos hasznot könyvelhet el, ez a haszon a devizaadósok vesztesége - mondta, megjegyezve: az LMP erkölcstelennek és igazságtalannak tartja a törvényjavaslatot, amellyel közel 100 milliárd forintos profitot zsebel be a jegybank.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy több lépést is tettek a devizahitelesek érdekében. Megállapították a tisztességtelen szerződési feltételeket, majd döntöttek a bankok elszámoltatásáról, és benyújtották a fair bankokról és a forintosításról szóló javaslatokat - ismertette.

Először csökken a tőketartozás, majd a törlesztőrészlet, és ezt az eredményt fogják átváltani forintra - fejtette ki az államtitkár.

KDNP: mérséklődött a népességfogyás

Aradszki András (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző év azonos időszakához képest 2014 első nyolc hónapjában mérséklődött a népességfogyás, a természetes fogyás üteme 4,1 ezrelékről 3,4 ezrelékre csökkent.

Véleménye szerint szavakban sokan harcra keltek a népességfogyás ellen, de gyakorlati és valós eredményt a 2010 előtt hozott döntések nem hoztak, sőt a szocialista kormányok családellenes intézkedései rontottak is a helyzeten. Mint mondta, a 2010 után a kormány a többi között a munkahelyvédelmi akcióterv kidolgozásával, a gyes és a gyed idejének visszaállításával, a családi adókedvezmény kiterjesztésével érte el a fordulatot.

Veresné Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az adatokat értékelve célként jelölte meg, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek.

Szerinte ehhez kiszámítható, hosszú távú család- és népesedéspolitikát kell folytatni. Mint mondta, az elmúlt négy évben 700 milliárd forinttal többet költöttek a családokra, mint azt megelőzően, de nem álltak meg. Hozzátette: lesz házassági adókedvezmény, családi otthonteremtési kedvezmény, folytatódnak a bölcsődeépítések.

Jobbik: régi megszorítások és új adók költségvetése a jövő évi

Volner János (Jobbik) szerint a 2014-es büdzsé a régi megszorítások és új adók költségvetése. Azt kérdezte a kormánytól, hányat helyeztek hatályon kívül a szocialisták által bevezetett hat megszorító csomagból. Elmondta, hogy Magyarország hét régiójából négy az EU 20 legszegényebb régiója között van, és az ország népességének fele ezekben a régiókban lakik.

Közölte, a jövő évi költségvetésben hét új adónem van 2010-hez képest. Termelést támogató adórendszer bevezetését szorgalmazta.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában a megszorító csomagok visszavonására példaként hozta fel a rezsicsökkentést, az életpályamodelleket, a nyugdíjak reálértékének megőrzését. Ide sorolta a devizahitelesek megmentését is.

Álláspontja szerint lehet, hogy az adók száma nőtt 2010-hez képest, de az adóterhelés 41 százalékról 38-39 százalékra csökkent.

MSZP: jogos az emberek felháborodása

Tóbiás József (MSZP) azt mondta a kormánypárti képviselőknek, ne csodálkozzanak, hogy a közfelháborodás miatt tüntetés van hétfőn Budapesten és további 20 városban. Még a mindig nem tisztázták az adóhivatal vezetőjének esetleges érintettségét egy korrupciós ügyben - mondta.

Tállai András szerint a népnek igaza volt április 6-án, május 25-én és október 12-én is, a nap folyamán tartandó tüntetéseket pedig a kormány tiszteletben tartja, az ott elhangzó véleményeket figyelembe veszik.

Az amerikai kitiltási ügy kapcsán azt mondta, ha ilyen kritikusak a szocialisták, akkor miért nem kérik meg Hiszékeny Dezsőt, hogy távozzon a frakcióból, amikor őt a hatóság meggyanúsította egy konkrét ügyben.

Fidesz: 25 ezer forinttal csökkenhet egy devizahiteles törlesztőrészlete

Rogán Antal elmondta, hogy a bankok elszámoltatásával, a devizahitelek forintosításával, a fair bankokról szóló törvénnyel egy tipikus hitelesnek, akinek 43 ezer svájci frankot (6,8 millió forintot) vett fel és 2014-ben tőketartozása 8,8 millió forint, az elszámoltatás után a tőketartozása 7 millió forintra csökken, törlesztőrészlete a jelenlegi 91 ezerről pedig 65 ezer forintra.

A nap folyamán tartandó tüntetésekről közölte, fontos dolog, hogy az emberek az utcán elmondhatják a véleményüket és nem jár érte szemkilövés.

Répássy Róbert válaszában azt kérte, hogy az emberek ne higgyék el, hogy csak egy törvény - a forintosításáról szóló - határozza meg a devizahitelesek sorsát, hiszen az Országgyűlés az eddig már elfogadottakkal együtt hét törvényben rendezi ezt a kérdést.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában