Ország-világ

2014.11.13. 21:07

Még ilyet: a kolomp megsüketíti a teheneket

Emellett zavarja a táplálkozásukat - derítették ki svájci kutatók.

A kolomp megsüketíti a teheneket és zavarja a táplálkozásukat - derítették ki svájci kutatók. A kolompoló tehenek az alpesi ország egyik szimbólumának számítanak.

Julia Johns és Edna Hillmann, a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói szerint a kolompok akár 113 decibel hangosan is szólhatnak, amely nagyjából egy pneumatikus fúró vagy egy láncfűrész hangerejének felel meg.

A kutatók 25 farmon több mint 100 olyan tehén reakcióit, viselkedését és táplálkozását vizsgálták, amelyek 5,5 kilós kolompot viseltek. A tudósok szerint lehetséges, hogy több ezer tehén él országszerte, amelyek már rég megsüketültek a kolompok miatt, hiszen a tehenek hallása jóval érzékenyebb az emberekénél.

Edna Hillmann szerint a vizsgált tehenek egy része egyáltalán nem reagált a zajokra, ráadásul a kolompot viselő állatok jóval kevesebb időt töltöttek kérődzéssel, mint kolomp nélküli társaik.

Julia Johns azt javasolta az állattartóknak, hogy kihasználva a technikai lehetőségeket, ültessenek chipeket a tehenekbe és okostelefonnal keressék őket szükség esetén.

A tehéntartók szerint azonban a magasan fekvő alpesi tájakon nem várható, hogy a GPS kapcsolatok megfelelően működjenek ehhez. "Nem gondolhatják komolyan. A kutatók teljesen félreértik a dolgot. Kíváncsi vagyok, hogy valaha is elhagyták-e a laboratóriumukat és jártak a hegyek között" - nyilatkozta a Jacques Bourgeois, a Svájci Vidéki Unió igazgatója.

Bourgeois felhívta a figyelmet arra, hogy a tehenek a különösen nehéz, 5,5 kilogrammos kolompokat csak ünnepi alkalmakkor viselik, az év egyetlen napján. "A kolomp a hagyományaink és a kultúránk része, és hozzájárul az alpesi tájak szépségéhez" - tette hozzá.

A kolomp betiltásáért régóta küzdő állatvédőket nem lepték meg a kutatás eredményei. "Nincs szükségünk egyetemi kutatáshoz ahhoz, hogy lássuk: a kolomp nem jó a teheneknek" - nyilatkozta Lolita Morena állatvédő aktivista. Morena szerint a kolompok használata helyett a tehéntartóknak rossz idő esetén egyszerűen több időt kéne szánniuk az állatok megkeresésére.

Veronique Kanel, a Svájci Nemzeti Turistairoda szóvivője szerint Svájc a kolompok nélkül egyáltalán nem elképzelhetetlen, de a tiltás "egy mítosz végét jelentené". Amennyiben azonban a tudósok egyöntetűen megállapítják, hogy a kolompok ártalmasak a tehenek számára, az állattartóknak el kell fogadniuk a betiltást, mivel az állatok jóléte a legfontosabb - vélekedett.

Az ünnepi kolompok legközelebb hétvégén lesznek hallhatók Svájcban, mivel terelik vissza a teheneket a magashegyi legelőkről a falusi tanyákra.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában