Ország-világ

2014.11.25. 22:16

Hitehagyás miatt fejezett le egy iszmáilitát az IÁ

Az IÁ hitehagyottnak tekint mindenkit, aki nem a szunnita iszlám híve.

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet keddi bejelentése szerint "hitehagyás" miatt lefejezte a síita iszlám iszmáilita ágának egyik követőjét Szíriában.

Az illetővel az IÁ "vallási rendőrsége" végzett egy nyilvános kivégzésen az ország középső részén fekvő Homsz tartományban hétfőn - derült ki a szervezet közleményéből. A lefejezésről fényképeket is közzétettek, amelyek tanúsága szerint az IÁ azt ígérte, hasonló sors "vár minden hitehagyottra".

Az IÁ hitehagyottnak tekint mindenkit, aki nem a szunnita iszlám híve. Emellett azokról a szunnitákról is hasonlóképpen vélekedik, akik nem követik az IÁ szélsőséges vallásértelmezését és nem tartják be az IÁ által kiszabott előírásokat a szervezet által ellenőrzött területeken.

Az IÁ korábban több másik vallási csoport számos tagját ölte meg hitehagyottságra vagy istenkáromlásra hivatkozva, és sok síita és keresztény szenthelyet lerombolt Szíriában és Irakban.

Szíriában nagyjából 200 ezren követik az iszlám vallás iszmáilita ágát, javarészt az ország középső részén. Az iszmáiliták a 12 imám - azaz Mohamed próféta leszármazottjai - közül csak az első hat személyét illetően értenek egyet a síitákkal, a hetediktől kezdve már nem. Magyarországon a középkorban izmaelitáknak vagy böszörményeknek nevezték a muzulmán betelepedetteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában