Ország-világ

2014.11.03. 12:30

Élőben káromkodott a cseh államfő

Botrányt kavart Milos Zeman cseh államfő azzal, hogy trágár szavakat használt a vasárnap este egyenesben közvetített rádióinterjújában.

Botrányt kavart Milos Zeman cseh államfő azzal, hogy trágár szavakat használt a vasárnap este egyenesben közvetített rádióinterjújában.

"A Cseh Köztársaság rádiózásának történetében valószínűleg ez az első eset, hogy egyenes adásban ennyi közönséges kifejezést hallhattak az emberek az államfőtől: a női nemi szerv durva megnevezésétől kezdve, a prostituáltakon keresztül egészen a cseh kormány bírálatáig, hogy "elkúrta" a szolgálati törvényt" - jegyezte meg az iDnes közkedvelt prágai hírportál.

Nem válogatta meg a szavaitZeman korábban is közismert volt arról, hogy nem válogatja meg a szavait. A közszolgálati rádióban közvetített 50 perces beszélgetés alatt az elnök elemében volt. Kínai látogatása kapcsán arról beszélt, hogy a "felbőszült prágai lumpenkávéházakat", amin a jobboldalt kell érteni, nem a látogatás eredménye érdekli, hanem csak az, hogy hazatérésre a PPF és a JÚT pénzügyi csoportok tulajdonában lévő magángépet használta az elnöki különgép helyett. Az elnöki iroda ezt korábban azzal indokolta, hogy a magángéppel gyorsabban tudott Zeman hazajutni.

Kína után Oroszország lett a beszélgetés témája. "Ha engem valami zavar (Vlagyimir) Putyin rendszerében, akkor az az, hogy csak (Mihail) Hodorkovszkijt dugta rács mögé, s nem a többi oligarchát is" - jegyezte meg Zeman, amikor az orosz ellenzék került szóba.

A Pussy Riot punk együttes értékelésénél az államfő már nagyon szabadon fogalmazott. "Tudja ön, mi az a paszi?" - kérdezte a riportert. Az kijavította az elnököt, és megjegyezte, hogy a kérdéses pussy szót puszinak kell ejteni. Erre Zeman felhördült, és leszögezte: "P.... Elnézést, de az együttes szövegei tele vannak ilyesmivel, hogy p... ide, p... oda."

"Nem fogom védeni ezeket a ... akartam mondani kurvákat. De én nem vagyok (Karel) Schwarzenberg (vezető ellenzéki politikus), hogy ilyen kifejezésekkel illessem ... az ilyen kissé deviáns hölgyeket, akik botrányt keltenek egy pravoszláv templomban, majd politikai fogolynak kiáltják ki magukat" - magyarázta álláspontját az államfő.

Az interjúban Zeman a kormányt többnyire ugyan dicsérte, de az állami alkalmazottak jogállását rögzítő, sokat vitatott szolgálati törvényt ismét élesen bírálta, s azt mondta, hogy "ezt bizony a kormány elkúrta".

Schwarzenbergtől jött az ihletRiporteri kérdésre, miért használ ilyen durva kifejezéseket a rádió egyenes adásában, Zeman kifejtette: "Schwarzenberg úr adta az ihletet, aki minden második mondatában használja a szar szót. Mivel a prágai kávéházak szeretik Schwarzenberget, megpróbáltam én is a kegyeikbe férkőzni." Arra, hogy ez a próbálkozás mennyire lehet sikeres, az államfő leszögezte: "Egyáltalán nem, de talán sikerülhet felbosszantanom őket."

A cseh sajtó bírálja Zemant az interjúban elhangzott durva kifejezésekért, s általános a vélemény, hogy az ilyen kifejezések nem valók a médiába, s az elnök túl ment a jó ízlés határán.

"Zeman kijelentéseivel a IV. osztályú kocsma szintjére süllyesztette az elnöki hivatalt" - jelentette ki Miroslav Kalousek, ellenzéki politikus, volt pénzügyminiszter, aki egy kis keménységért maga sem megy a szomszédba. Tavaly a prágai televíziók például levetítettek egy felvételt, amelyen néhány politikus - köztük Kalousek - beszélget. A harsány beszélgetésben szinte röpködtek a trágár kifejezések.

Elnézést kértek az interjúértA közszolgálati rádió hétfőn elnézést kért az interjúért, és hangsúlyozta: egyenes adásról volt szó, ezért a riporternek nem volt lehetősége megakadályozni a trágár szavak használatát.

A cseh sajtó döntő része ugyanakkor hétfőn szó szerint idézte Zeman bírált kijelentéseit.

Miután az éterben elhangzott trágárságok miatt több száz személy tiltakozott a rádiónál, a rádiótanács úgy döntött, napirendre tűzi a kérdést. Közölték: nem Zeman kijelentéseit fogják vizsgálni, hanem, azt, hogy a rádiónak volt-e lehetősége azok adásba kerülésének megakadályozására. "Úgy tűnik, hogy nem" - olvasható a közleményben.

Az államfő azért használt az interjúban trágár kifejezéseket, hogy "érzékeltesse az ellenzék gondolatvilágát és szóhasználatát", amely eddig "soha nem okozott botrányt, és nem is váltott ki nyilvános vitákat" - reagált a bírálatokra hétfőn este Jirí Ovcácek, elnöki szóvivő. Megjegyezte: az elnök "bizonyos kétszínűséget" lát ebben.

Ovcácek kifejtette: talán jó, hogy társadalmi vita keletkezett a trágár szóhasználatról a politikában, és hasznos lenne, ha ezek után azoknál sem lenne ez elfogadható, akiknél ezt eddig elfogadták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában