Ország-világ

2014.11.21. 14:32

Danke Ungarn - Németország kampánnyal köszön

Elindult a "Danke Ungarn" kampány Németországban pénteken, a nyári kampány folytatásával Magyarország a két ország közös történelmi múltjára, illetve gazdasági és politikai kapcsolataira hívja fel a figyelmet.

Nyáron a budapesti Német Nagykövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a "Danke Ungarn" elnevezésű magyarországi plakátkampánnyal emlékezett a 25 évvel ezelőtti határnyitás eseményeire, megköszönve Magyarország akkori intézkedéseit. Ennek folytatásaként indult el pénteken Németországban a kampány, amelynek keretében 1400 óriásplakátot helyeznek ki kilenc német városban - mondta Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a kampányt bejelentő budapesti sajtótájékoztatón.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az eseményen köszönetet mondott a Commerzbanknak, a Boschnak, az Audinak, a Knorr Bremse-nek, a Daimlernek és a Deutsche Telekomnak, mivel a német vállalatok segítettek abban, hogy Magyarország viszonozhassa Németország nyári gesztusát.

A nemzetgazdasági miniszter az 1989-es határnyitást történelmi fordulópontnak nevezte Európa, Németország és Magyarország életében is. A két ország közötti bizalom túlélte az elnyomás évtizedeit, ma Németország Magyarország első számú, kiemelkedő stratégiai partnere - hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon összesen hatezer teljesen vagy részben német tőkével alapított vállalat működik, amelyek több mint háromszázezer embernek adnak munkát. Csaknem hatmilliárd euró értékű német beruházás érkezett Magyarországra 2010 óta, több mint ötven német vállalat létesített új gyáregységet vagy növelte kapacitását.

Varga Mihály elmondta: a német-magyar kereskedelmi forgalom dinamikusan, az átlagot jóval meghaladó mértékben nő. Németország Magyarország első számú külföldi befektetője, a külföldi közvetlentőke-befektetések negyede onnan származik. A Magyarországra érkező német működő tőke összesített állománya az utóbbi években, elsősorban a járműipari beruházások révén, elérte a 20 milliárd eurót - összegezte a miniszter.

Varga Mihály a jó kapcsolatokat hangsúlyozva emlékeztetett arra felmérésre is, amely szerint a német vállalatok több mint háromnegyede újra Magyarországon fektetné be tőkéjét, és itt működne.

Faragó Péter felidézte, hogy 1989 előtt több millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon a Németország mindkét feléből érkező vendégek, a kettészakadt német családok itt találkozhattak. Ma ismét Németországból jön a legtöbb turista Magyarországra, a német vendégek évente több mint kétmillió éjszakát töltenek el a kereskedelmi szálláshelyeken - tette hozzá.

Ismertetése szerint a magyarországi magánszálláshelyeken évente több mint 10 millió német vendégéjszakát regisztrálnak. A Németországból érkezők a 4,2 napos átlagnál hosszabb ideig, hét napig maradnak. A német turisták évente mintegy 175 milliárd forintot költenek Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában