Ország-világ

2014.11.27. 15:32

Az EP nem váltja le a Juncker-bizottságot

Leszavazta a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottsággal szemben a múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványt az EP csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén.

A bizalmatlansági indítványt 461 képviselő ellenszavazatával, 101 politikus támogatása, valamint 88 tartózkodás mellett utasította el az EP. A bizottság lemondatásához az EP-képviselők legalább kétharmadának kellett volna igennel szavaznia.

Az indítványt az euroszkeptikus, Nigel Farage vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű frakció és a függetlenek között helyet foglaló, francia szélsőjobboldali Marine Le Pen által irányított Nemzeti Front képviselői nyújtották be. Az egyik képviselő által a közösségi médiában megosztott fénykép tanúsága szerint Farage magán a szavazáson nem vett részt.

A politikusok az úgynevezett LuxLeaks-botrány miatt akarták kikényszeríteni a bizottság, elsősorban Jean-Claude Juncker távozását. Oknyomozó újságírók néhány hete feltárták: Luxemburg éveken át több száz vállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az adott cég az ott fizetendőnek mindössze töredékét adózza le a nagyhercegségben. Juncker 20 évig volt pénzügyminiszter az országban, s azzal párhuzamosan csaknem két évtizeden át a kormányt is ő vezette Luxembourgban.

Az indítványról hétfőn vitázott a plenáris ülés, az alapján pedig megjósolható volt, hogy a kezdeményezés elbukik, miután a két legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt és a szociáldemokraták frakciója is világossá tette, hogy nem támogatja a Juncker-bizottság elmozdítását. Az Európai Parlament az európai integráció története során kilencedik alkalommal szavazott az Európai Bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról, de még egyetlen egyszer sem kényszerítette lemondásra a brüsszeli testületet. Mindazonáltal ez volt az első bizalmatlansági indítvány, amelyet néhány héttel a bizottság hivatalba lépése után nyújtottak be a testület ellen. A Juncker vezette bizottság november elsején lépett hivatalba.

Manfred Weber, az EP legnagyobb létszámú, jobbközép irányzatú néppárti frakciójának a vezetője a szavazás után kiemelte: a bizalmatlansági indítvány nem csak a bizottság, hanem az egész Európai Unió ellen irányult, ám kudarcot vallott az "eurofóbok" azon igyekezete, hogy destabilizálják az EU-t, hiszen nagy többség jelezte világosan, hogy az Európai Bizottság reformtörekvései mögött áll.

"Ha Le Pen és Farage tovább akarja folytatni kicsinyes politikai játékát, a néppárti csoport azt nem fogja engedni" - szögezte le a bajor keresztényszociálisok politikusa.

Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője, aki a zöldek frakciójának a tagja, az MTI-nek adott nyilatkozatában közölte: ugyan a zöld frakció nagyobbik része nemmel szavazott a Juncker elleni bizalmatlansági indítványra, ő maga tartózkodott.

"Megszavazni azért nem tudtam, mert ez a határozati javaslat némelyik aláírója számára igazából csak belpolitikai célokat szolgált, és nem a kontinens összes polgárának az érdeke lebegett a szemük előtt, amikor benyújtották az indítványt" - mondta Meszerics. Hozzátette azonban: támogatni sem tudta szavazatával Junckert, "aki offshore paradicsomot csinált az országából". "Azt gondolom, hogy a LuxLeaks botrány kapcsán neki valójában mennie kellene" - mondta Meszerics Tamás.

A szavazást követően Morvai Krisztina és Balczó Zoltán is felszólalt. Morvai közölte: támogatta a Juncker-bizottság lemondatására irányuló javaslatot. A luxemburgi politikust egy olyan betörőhöz hasonlította, aki miután lebukott lopás közben, arra hivatkozik, hogy nem jó a büntetőtörvénykönyv, s aki olyan jó tolvaj, hogy rögtön megteszik a bűnmegelőzési tanács elnökévé. Balczó Zoltán szerint szégyen, hogy a többség elutasította az indítványt, s így mind a parlament, mind az Európai Bizottság minden erkölcsi alapot elveszített, hogy az alapértékek védelmében lépjen fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában