Ország-világ

2014.11.29. 16:29

Áder: a politikai ˝zöld lámpa˝ ég a vietnami beruházások megkezdése előtt

Vietnam jelenleg a világon a második leggyorsabban fejlődő gazdaság.

A kapu nyitva, a politikai "zöld lámpa ég" a vietnami magyar beruházások megkezdése előtt - mondta Áder János szombaton az MTI-nek Ho Si Minh-városban, egyhetes vietnami látogatásának utolsó állomásán.

Az államfő, aki Truong Tan Sang köztársasági elnök meghívásának tett eleget bejelentette: fél éven belül megkezdődhet annak a szennyvíztisztítónak az építése a Vörös folyón, amely a 300 millió dolláros magyar hitelkeret-szerződés nyomán valósul meg.

A víztisztítót a Fővárosi Vízművek szakemberei építik meg.

A vietnami tárgyalások eredményei közé sorolta a magyar államfő továbbá, hogy a Magyar Honvédség segítségével elkészítik azt a térképet, amely alapján aknamentesíthető Vietnam azon része, ahol évente még mindig körülbelül 1000 halálos áldozatot követelnek a taposóaknák. Szóba került az is, hogy Vietnamban a 40 éve befejeződött háború következményei még mindig érezhetőek, és a magyar honvédség segítségével a taposóakna-mentesítés végre befejeződhet - tette hozzá.

[namelink name="Áder János"] tárgyalt partnereivel arról is, hogy Vietnam atomerőművet kíván építeni és Magyarország miként segíthetne a szakember képzésben. A vietnami atomerőmű építésének engedélyezési eljárása már zajlik. Áder János közlése szerint, ha Magyarországon megkezdődik az új atomerőműblokk-beruházás, a vietnami szakemberek " az első kapavágástól" a helyszínen kísérhetnék figyelemmel az építkezést.

A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a vietnami édesvízi haltenyésztésben is szerepet vállalhatnának a magyarok. Mint mondta Vietnamban egyre nagyobb problémát jelent a túlhalászat és a sós víz beszivárgás így a haltenyésztés elkerülhetetlen.

Összefoglalásként a magyar államfő azt mondta, hogy Vietnamban olyan lehetőségek nyílhatnak meg a magyar beruházások előtt, amelyeket eddig még nem használtunk ki. Hangsúlyozta, a vietnami köztársasági elnök tavalyi Magyarországi látogatása óta eltelt időszakban jól fejlődtek a két ország kapcsolatai, 60 százalékkal nőtt a külkereskedelmi forgalom, de még vannak kiaknázatlan lehetőségek.

Hangsúlyozta, hogy Vietnam jelenleg a világon a második leggyorsabban fejlődő gazdaság, mindenki keresi itt a fejlesztés lehetőségét.

Áder János vietnami tárgyalásait Hanoiban kezdte, ahol az államfőn kívül megbeszélést folytatott Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel és köszöntötte az első magyar-vietnami rektori konferencia részt vevőit.

Ho Si Minh-városban a város főpolgármesterével találkozott és ellátogatott a helyi víztisztító vállalathoz is.

Az államfőt hivatalos látogatására elkísérte felesége Herczegh Anita. Áder János vizitje vasárnap ér véget, ekkor még ellátogat a Mekong-deltához, majd éjjel indul haza. A köztársasági elnök december 1-én érkezik vissza Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában