Ország-világ

2014.11.10. 12:35

A Magyar Nemzeti Múzeumba került a Masat-1 makettje

Repülésének ezredik napján, hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumba (MNM) került a Masat-1-nek, Magyarország első kisműholdjának a makettje.

Repülésének  ezredik napján, hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumba (MNM) került a  Masat-1-nek, Magyarország első kisműholdjának a makettje.  
   
Tomka Gábor, az MNM főigazgató-helyettese az ünnepségen  kiemelte: "olyan tárggyal gazdagszik most a gyűjtemény, amelyre már  régóta fájt a múzeum foga". Hozzáfűzte: a múzeum "nem a régiségek  poros gyűjteménye", hanem a magyar identitás és történelem  szempontjából fontos tárgyak, dokumentumok gyűjtő helye.   
   
Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem  (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja elmondta: ritka,  hogy egy műszaki alkotás szimbolikus értéket ölt, mint az a Masat  1-gyel is történt. Véleménye szerint a magyar tudományt a világban  reprezentáló híres alkotások mind kisméretűek, ilyen például a  Rubik-kocka, a Gömböc és a Masat-1 is. Emlékeztetett, hogy a Masat-1  immár ezredik napja kering az űrben és felbocsátása óta folyamatosan  működik.  
   
Az MNM tudománytörténeti tárába került a Masat-1 makettje  mellett a Magyar Nemzeti Bank által kiadott érme, valamint a Magyar  Posta által kibocsátott bélyeg és boríték is. A makettet a kisműhold  alkotói ajándékozták az intézménynek.   
   

A Masat-1 makettje múzeumba került


Az ünnepségen köszöntötték a BME tavasszal meghirdetett  Űrmisszió pályázatának díjazottjait is. A 18 év alattiak  kategóriájában elismerő oklevelet kapott Báskay János és Horváth  Ákos, a második fordulóba jutott Szabó Pál. A 19 és 35 év közöttiek  körében a második fordulóba jutott Orbán Ferenc, Szarka Máté és  Valkony Balázs. Különdíjában részesült Szarka Máté és Orbán Ferenc.  A második fordulóba jutott pályázóknak az ötletük kidolgozására 12  hetük van, munkájuk elkészítéséhez pedig konzultációs lehetőséget  kapnak - ismertette a pályázat részleteit Kovács Kálmán, a BME  Egyesült Innovációs és Tudásközpont igazgatója.  
   
A Masat-1-et 2012. február 13-án lőtték fel. Az első magyar  műhold megszületését a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának  két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke, a Szélessávú  Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fejlesztői, a Magyar Űrkutatási  Iroda, valamint több mint 60 hazai és külföldi cég összefogása és  támogatása tett lehetővé.  
   
A CubeSat szabvány szerint készült 10-szer 10-szer 10  centiméteres, kocka alakú műhold 1 kilogramm tömegű. Építése  elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állása óta gyűjti a saját  állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME  csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi  feldolgozásra. A fedélzeten elhelyeztek egy félaktív mágneses  stabilizáló rendszert, ennek segítségével a Földről távirányítással  lehet a műhold orientációját befolyásolni. A műholdon helyet kapott  egy 640-szer 480 képpont felbontású kamera is, amellyel 2012.  március 8 óta több száz két és három dimenziós, valamint mozaik  űrfelvételeket is készített a Földről.  
   
A Masat-1 a számítások szerint 2015. január 7. és 2015. január  31. között lép be a Föld légkörébe.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában